Våren är här, mer eller mindre beroende på var i landet du befinner dig, och det är dags att presentera 6 nya akter till Urkult 2018! Denna gång är den en allsköns blandning av mäktiga röster, sångtraditioner, drömska toner och traditionell folkmusik.

Den legendariska fadosångerskan Dona Rosa har rykte om sig att med sin mäktiga röst beröra sina lyssnare in på djupet. Fado är en portugisisk sångtradition känd för sina uttrycksfulla och melankoliska texter och melodier.
En annan sångtradition som vi får uppleva på Urkult i år är strupsång med den Tuvanska kvartetten Huun-Huur-Tu. Gruppen kommer från regionen Tuva i södra Ryssland, just norr om Mongoliet. Med sin unika sångteknik skapar sångarna från steppen ett kosmos fyllt med under- och övertoner.
Från centralasien färdas vi sedan till norra Skandinavien med den umesamiska artisten och jojkaren Katarina Barruk från Storuman. Katarina komponerar nyskapande, stämningsfull musik som kombinerar allt från jazzinfluenser till pop och sång varvat med jojk.

Drömmande toner bjuds det på av Tara Fuki och Slowgold, men på två helt olika sätt. Cellist-duon Tara Fuki utvecklar detaljrika och dynamiska melodier från improvisationer, de sjunger på polska och musiken är suggestiv, växlande och drömlik. Slowgold skapar tidlösa, poetiska historier som bärs fram av distade gitarrer och hypnotiska sångutsvävningar i en ljuvligt drömsk prärierock.

Till sist vill vi presentera Mittfolk, det framgångsrika folkmusik-projektet för ungdomar i Västernorrland, som firar 10 års jubileum. Sedan starten 2009 har tre generationer Mittfolkare musicerat, nu samlas alla till en gemensam konsert och hyllning till folkmusiken! 

Övriga inlägg

Urkult blir Västernorrlands kandidat till Stora turismpriset

Urkult har vunnit den regionala nomineringen till Stora Turismpriset! Stort tack till alla som har röstat på Urkult, ni ger oss kärlek och energi till att fortsätta skapa nya folkfester vid Nämforsen! Festivalen firar 25-års jubileum 2019 och har hunnit få många...

läs mer

Tack för ännu en magisk festival

Urkult 2018 har kommit till sitt slut ✦ Stort TACK och mycket kärlek till alla som har varit på festivalen, det har varit fantastiskt att ha er här! 2019 är det Urkults 25 år jubileum, då tänder vi åter eldarna - de som finns i våra hjärtan och de som lyser upp i...

läs mer

Urkult tar ställning mot rasistiska partier

Urkult är en festival med en rik internationell prägel och vi vet att musikhistoria skapas i möten mellan olika människor och kulturer. Dessa möten ger oss möjligheter till fantastiska upplevelser och bidrar till att människor får förståelse för varandra. Urkult är en...

läs mer

Lördag: Tunga beats och poetiska uttryck

Festivalens finaldag är fulladdad med tunga beats och poetiska uttryck! Retro-pop med influenser från öst-afrikansk och arabisk musik med Alsarah and the Nubatones. Fet fusion av soul, reggae, jazz och hiphop med Jaqee. En musik- och spoken word föreställning om...

läs mer