Aktiviteter

Under festivalen finns det möjlighet att delta i en rad olika aktiviteter. Vissa kurser och föreställningar tar emot ett begränsat antal deltagare/publik och kräver föranmälan, medan andra aktiviteter är öppna för spontana infall. På samma sätt är vissa aktiviteter gratis medan andra belagda med en avgift från 20–150 SEK.

Biljetter till barnteatrarna kostar 20 SEK och köpes vid Cirkustältet från 1 timme innan föreställningen/kursen börjar.

Under våren uppdateras aktiviteterna här på hemsidan allt eftersom de blir klara för programmet 2017.

Från den 1 juni är det möjligt att boka in sig på kurser med föranmälan via hemsidan.

Kursavgiften är 150 SEK. Avgiften betalas på Markusgården senast 1 timme innan kursstart - kan betalas både med kontanter och kort -om du inte betalat i tid blir din plats tillgänglig för någon annan. Eventuella Sista-minuten-platser släpps 1 timme innan kurstart på Markusgården.

Information till er som vill uppträda på Urkults barnteaterscen

Under hösten samlar vi in förslag från olika barnteatersällskap till det kommande festivalprogrammet. Vi prövar att få ett varierat utbud för många olika åldrar och uppsättningar som står för öppenhet, inkludering genusmedvetenhet.

De flesta föreställningar hålls i vårt cirkustält, så när ni skickar in era förslag så bedöm gärna innan om ni tror att er föreställning funkar under de förutsättningar cirkustältet erbjuder. Vissa föreställningar spelas utomhus eller på alternativ scen.

Scenstorlek: beroende på position i tältet, 7x7,5 m eller 7x3,5 m, takhöjd 2-3,5 m
Antal platser: 80-100 st
Ljussättning: 2 -4 strålkastare
Teknik: efter överenskommelse
Möjlig mörkläggning: ja, vid behov

Foto © Bjarte Edvardsen 2012

Välj vad du vill visa

 • Önskebrunnen

  IMG_3191
  Kom och delta i den årliga traditionen att forma små symboler, önskningar och förhoppningar inför framtiden i lera och lägg dem i eldstaden "Önskebrunnen", som leds av konstnärerna Anita Berg och Sandra Mozard. Nästa dag letas alsterna fram ur askan, vissa önskningar vill kanske bara finnas i luften omkring oss medan andra vill följa med sin skapare hem. Vad än ditt alster väljer att göra så vill önskebrunnen påminna dig om dina önskningar i livet.

  Öppen verksamhet vid eldstaden nära Danslogen fredag och lördag 19:00 - 21:00
 • Body percussion med Brincadeira

  c033ea_6de7615623e642cbbf74d7aa553c9bdb
  Brincadeira bjuder in till en annorlunda och kreativ trum-, och rytmkurs. Gruppen har genom åren förvärvat fantastiska medel till att skapa en dynamisk kurs för alla målgrupper. För Brincadeira är rörelse och uttrycksfullhet de viktigaste verktygen för att skapa och upptäcka de första stegen av slagverk och rytmer. I denna kurs kommer deltagarna att arbeta med kroppen som slagverk och med olika rytmiska figurer väva in olika låtar i det kroppsliga uttrycket. Kursen hålls på engelska.

  Markusgården fredag 10.00 - 12.00 och 15.00 - 17.00

  Anmäl dig på plats i Näsåker kom in på Markusgården från torsdag kl. 10.
 • Dekorera "Önskebrunnen"

  smyckaönskebrunnen2
  Kom och var med och dekorera mosaikbitar till eldstaden "Önskebrunnen", vi målar med oxid och engobe på lerplattor som bränns och monteras fast samt fogas på eldstadens cementring under festivalhelgen. Kom och sätt ditt avtryck så gör vi festplatsens vackraste eldstad tillsammans!

  Öppen verksamhet vid Danslogen torsdag 13:00 - 16:00
 • Feministiskt självförsvar

  feministiskt självförsvar
  Feministiskt självförsvar går ut på att stärka sig själv tillsammans med andra. Det handlar om att känna sig bekväm med att ta den plats vi har rätt till. Att lära sig att försvara sig, mentalt och verbalt – och med våld om det skulle behövas. Att ta tillbaka rätten över sin kropp och lägga skulden där den hör hemma. Vi skapar ett rum för endast tjejer och kvinnor där vi kan prata om sexuellt våld, bygga systerskap och lära ut tekniker på hur man kan ta sig ur en hotfull situation. Alla som identifierar sig som kvinna är varmt välkomna. Lissgården lördag kl 10.00 - 12.00 och 15.00 - 17.00 Denna kurs är gratis, anmäl dig till kursen på Markusgården från torsdag 10.00 under festivalveckan.
 • Finnskogarnas Magi

  byJerryPedersen
  Finnskogarnas magi är en soloföreställning med sånger och besvärjelser med utgångspunkt i texterna samlade i de svenska och norska finnskogarna. Under 15- och 1600-talen fick finska bönder skattefria år från kungen för att bosätta sig i Sveriges västra delar och leva på “svedjebruk”. De brände ner granskogar och gjorde dom till svedjeåkrar såsom hemma i Finland. De bodde i rökstugor, badade rökbastu och deras traditioner, språk, sånger och magisk folktro levde kvar långt in på 1900-talet. Anna Fält, folkmusiker och sångpedagog, ger oss en föreställning med utgångspunkt i skogsfinnarnas vardagsliv och traditioner och urgamla sångstilar. När Sverige kristnades så förbjöds den folktro och religion som utvecklats i norden, en tro där kvinnor ofta haft en viktig ställning ur ett andligt perspektiv. Hos skogsfinnarnarna fick traditionerna leva kvar och föreställningen bär vidare ett kulturarv med riter och magi som viskar om svunna tider då människan levde nära sin natur.

  Markusgårdens biosalong torsdag 16:30

  Foto: Jerry Pedersen
 • Gigantiska såpbubblor

  såpbubblor©jenny_staaf
  Såpbubbelkonstnären Jonatan Staaf kommer tillbaka till årets festival för att förtrolla publiken med sina magiska jättesåpbubblor. Efter föreställningen så finns det möjlighet att själv få prova på för de som vågar. Kom bara ihåg att ta med ”oömma” kläder eftersom det lätt blir slabbigt! Bubblandet ställs in vid regn eftersom bubblor och regn tyvärr inte kommer så bra överens.

  Vid Cirkustältet fredag 11:00

  Foto:Jenny Staaf
 • Godnattstunden- en pyjamas föreställning

  Godnattstunden.Foto-Lia Jacobi
  Packa en pyjamas eller några andra myskläder till årets Urkult. När skymningen faller bjuds det på en rofylld föreställning. Godnattstunden handlar om att visa hänsyn, om saknaden över att bli lämnad av mamma och pappa men också glädjen i att hitta morfar istället. En morfar som kan spela Skittunna, simma Gris-sim och som vet hur man grillar en korv perfekt. Att inte alltid behöva vara stor utan också kunna få vara liten. Att en busig mus med spring i benen också behöver kärlek. Varje sak som ska nattas har en egen liten historia att berätta för oss.

  Hällristningsmuseet fredag och lördag 19:00

  OBS! Biljett köpes vid Cirkustältet kl 17:00 samma dag som föreställningen.

  Foto: Lia Jacobi
 • Kanel och Kanin och alla känslorna

  4
  Teater Pelikan har skapat en föreställning efter en barnbok av Ulf Stark. Kanel och Kanin och Herr Mask har det så bra bland blommor och flugor. Men så kommer det en ekorre som bara vill leka med Kanel. Då ställs många känslor på prov. En föreställning som vill berätta för små barn om hur det är att känna och om alla känslor som finns.Efter föreställningen kan alla vara med på en liten dansworkshop och prova balettkjolar, kanelbullehattar och kaninmössor och leta efter känslor.

  Cirkustältet fredag 10:00 och 12:30 .
 • Magdans- Tribal fusion bellydance

  eliran amar
  Till årets Urkult kommer den fantastiska magdansaren Eliran Amar. Han bjuder in till en magdanskurs där du får veta mer om rytmen, energin och själen i tribal fusion bellydance. Inga tidigare kunskaper behövs för att delta. Eliran kommer att introducera dig i några av de grundläggande rörelserna för magdans, du får chans att hitta de olika rörelserna och deras inneboende elegans, stil och kraftfullhet. Kursen fokuserar också på att du genom magdansens rörelser för möjlighet att sammankoppla din kropps naturliga rytm med musikens. När vi verkligen ansluter till rytmen i oss själva, hittar vi också musikens läkande kraft.

  Medborgarkontoret fredag och lördag 13.00 - 15.00

  Anmäl dig på plats i Näsåker kom in på Markusgården från torsdag kl. 10.
 • Papa Dave

  föreställning Papa Dave fotograf- jenny staaf
  Förutom poi verkstan gör Papa Dave sina sedvanliga föreställningar. Vi kan inte annat än tacka och ta emot. Kom och återupplev eller se honom för första gången, i vilket fall som helst så kommer han att överraska dig med sin humor, kärlek och sitt underbara vansinne. Inspireras till lek, men prova inte samma tricks hemma!

  Vid Essys (på byn) lördag 12:00
  Urspel (på Festplatsen) söndag 12:00

  Foto:Jenny Staaf
 • Polskeverkstan

  polskedans©Per-Johan_Bylund
  Polskeverkstan snurrar vidare på Urkult. Polska är en pardans i tretakt. Många av våra äldre sånger som t.ex."Prästens lilla kråka" och "Vårvindar friska" är polskemelodier. Välkommen att testa på detta gamla kulturarv, nybörjare likväl den mer erfarna. Vi turas om att föra och följa. Kom till stora scenens dansgolv och sväng dina lurviga!

  Stora scenens dansgolv fredag 13.30

  Foto: Per-Johan Bylund
 • Skin-on-frame-boat workshop

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  Under dagarna och en bit in på kvällen hålls en öppen verkstad på festplatsen för dig som vill ta del av urgamla kunskaper i båtbyggande. Tidiga "skin boats" utvecklades under förhistorisk tid. Djurhudar användes för att klä över en stomme av ben och trä; en konstruktion som har använts över hela världen - grönländska sälskins kajaker, irländska och keltiska Curragher, tidiga samiska farkoster mfl. David Hart, instruktör i "traditional skills", bygger under festivalen en båt med stomme av pil/vide från området och de ursprungliga djurhudarna ersätts med canvas och tjära. Med hjälp av många händer kanske hon flyter innan slutet på festivalen! Verkstadsledaren talar bara engelska.

  På Festplatsen Torsdag 13:00 - 16:00 och 18:00 - 21:00 samt fredag och lördag 13:30 - 20:00
 • Tribal fusion magdansshow

  bellydancer show
  Eliran Amar är en etablerad tribal fusion magdansare, koreograf och instruktör. Han har studerat med många världskända magdansare som tillexempel Rachel Brice (som uppträdde på Urkult 2014). Eliran reser nu världen runt för att uppträda och hålla workshops. Dansformen tribal fusion är en modern västerländsk typ av magdans som skapats genom att föra samman flera olika typer av magdansstilar allt från traditionella former till klassiska stilar. Eliran har en otroligt närvaro och utstrålning i sina scennummer, missa inte chansen att se honom. Varje uppträdande är bara några minuter långt så kom i tid.

  Gatuföreställning utanför stora entrén torsdag 16:00 Solscenen fredag 22:15
 • Vattenmannen och speed på Urkult

  vattenaffischheltny
  När Vattenmannen och Speed dyker upp med sin fullproppade vagn kan vad som helst hända; lindans med vattenmannen dockan, indiska reptricket, vattenbingo och framförallt- musik! Och vilka ljudvågor de skapar: jazz, pop och reggae med låtar som H20, Samma Vatten och Dykare - låtar som barnen älskar och lärt sig känna igen från tv-programmet "Vattenmannen & Speed" som går på UR och SVTB. Dans, sång och diskussioner om det härliga men också jobbiga med vatten och hav: Hur mår sjöarna och haven? Finns det hajar i Sverige? Hur fungerar vattnets kretslopp?? Med sitt tilltal,musik och rekvisita har V&S skapat ett unikt koncept och en alldeles egen genre inom underhållning för barn.

  Utanför Cirkustältet fredag 13:30 och lördag 11:00
 • Visornas återbruk

  P8020905
  Kanske har du en folkvisa du bara minns någon strof av, eller någon du vill lära ut? Eller har du bara lust att lära dig något nytt ur den enorma låtskatt som bärs inom oss människor? I generationer har vi sjungit för varandra, melodier, texter och små strofer har fått resa mellan oss och på så sätt hållits levande genom flydda tidsåldrar. Välkommen till cirkustältet när skymningen sänker sig över hembygdsgården, tillsammans med musikhandledare Susanne Lind får du tillfälle att upptäcka, återfinna och dela kända eller okända visor, vackra, glada, uppgivna, hoppfulla, arga eller tragiska, från olika delar av Sverige och världen.

  Cirkustältet lördag 19:00

  Foto: Jenny Staaf
 • Bele dance mouvements med Stella Gonis

  Stella Gonis och hennes grupp kommer att hålla en kurs i Bèlè dance mouvements. Stella kommer att lära några traditionella dansrörelser till olika typer av Bele-sånger med ursprung i flera populära Martiniquan stilar. Bèlè dance är en dialog, där trummaren, sångare och dansare kommunicerar genom musiken. Själva "bèlèn" är en stor trumma som trumslagaren sitter på när denne spelar. I musiken ingår också "tibwa", två pinnar i trä, som spelas på en bit bambu monterad på ett stativ, "chacha" (maracas), "lavwa" (sångare), "lavwa deye" (kören) och så naturligtvis dansarna! Kom låt kroppen bli förförd av dessa fantastiska rytmer! Kursen hålls på engelska.

  Markusgården Lördag 15.00 - 17.00

  Kursen är fullbokad, för eventuella restplatser kom in på Markusgården 1 h innan kursstart.
  Photo Atrium (c) F.Thaly
 • Bygg poi med Papa Dave, poia med Burnt Out Punks

  Allas vår egen clown, Papa Dave, kommer i år att sätta sig ner med er och visa hur ni bygger enkla tyg poi. De flesta vet nog vad poi är, men är det så att någon undrar så är det ett handhållet svingobjekt, tänk boll i snöre, som svingas i en cirklande rörelse runt kroppen. När ni byggt ihop era alldeles egna poibollar så är det bara att sätta igång att öva, känns det svårt att komma igång så finns några från Burnt Out Punks i krokarna för att tipsa om teknik och olika rörelsemönster att testa på. Är det någon som önskat bli en tvättäkta cirkusapa så är detta rätt gäng och rätt plats att få guidning in i poibollarnas snurriga värld. Är du liten så ta med en vuxen.

  Vid Cirkustältet fredag och lördag 14:30 - 16:30

  Foto:Jenny Staaf
  Öppen verkstad Bygg poi med Papa DaveFotograf- jenny staaf
 • Engelsk folksång med Martha Tilson

  Musikern och låtskrivaren Martha Tilston är tillbaka på Urkult och bjuder in till en kurs i Engelsk folksång! Folksång har alltid varit en stor del av den musikaliska traditionen i Marthas familj, även när hon utforskar andra genrer bär hon med sig essensen av den engelska folkmusiken. Under kursen får deltagarna lära sig ett par traditionella folksånger, utforska sångtekniker och sångernas berättelser. Ni får också veta mer om ämnen och historier speglar traditionen. Kursen hålls på engelska.

  Lissgården fredag 11.00 - 13.00

  Anmäl dig på plats i Näsåker kom in på Markusgården från torsdag kl. 10.
  Martha2
 • Filmvisning- Ockupationen av Sollefteå BB

  I februari i år stängdes Sollefteå BB, gravida kvinnor tvingas åka långa avstånd för att kunna förlösas på en BB klinik. Den akuta kirurgin har stängts ned, och människor i Sollefteå kommun med omnejd har fått en betydligt otryggare vardag ifall olyckan skulle vara framme. Dokumentärfilmaren Håkan Berthas har följt läkare, barnaföderskor, politiker och ockupanter under ett antal månader. Under Urkult är det premiär för denna brännheta, färskt rykande dokumentär. Vi kan bara hoppas att BB öppnats igen då Urkult stundar, om inte så fortsätter kampen.

  Markusgårdens biosalong lördag 17:00 - 18:00
  filmvisning BB sollefteå
 • Finsk folksång med Anna Fält

  Anna Fälts sångworkshop är en resa genom olika sångtraditioner i Finnskogarna. Annas omfattande forskningprojekt med sång- och besvärjelsekulturer i Finnskogarna började våren 2015 och resulterade i solo föreställningen Finnskogarnas magi som kommer att spelas på Urkult. På kursen provar vi på runosång och visor som är samlade från skogsfinnar i blandannat Norge, Värmland och Dalarna. Du behöver inte kunna ett enda ord finska för att delta i kursen då fokus ligger på på toner, klanger, melodier och traditioner. Anna Fält har examinerad som folksångpedagog 2011 och arbetat med folksång sedan 2007. Hon har en gedigen erfarenhet i att undervisa i sång. Välkommen till ett möte med det uråldriga, tillsammans sätter vi liv i dessa gamla röster och toner.

  Lissgården fredag 14.00 - 16.00

  Anmäl dig på plats i Näsåker kom in på Markusgården från torsdag kl. 10.
  Foto: Jerry Pedersen
  byJ.Pedersen
 • Glitterbyrån

  Glitterbyrån är duo från Malmö som färdas land och rike runt för att sprida stämning på fester och festivaler. Detta genom att ansiktsmåla er med glitter i alla regnbågens färger. Vi ser fram emot att mötas i skogen och sprida glitter i era fejs!

  På festplatsen fredag och lördag 16:00 - 22:00
  13707706_922615537849395_158976234289896088_n
 • Graffitiverkstan

  Under festivalkvällarna håller Idamaria Holmqvist och Erik Lindström grafittiverkstan öppen för alla stora barn och ungdomar, som vill testa denna fantastiska konstform. Under torsdagen har du chans att titta på när grafittikonstnärerna sprayar och visar upp olika tekniker medan de dekorerar en folka pick up. Fredag- och lördagkväll är verkstaden öppen, hjälp till att spraya planket mer än fullt och lär dig mer om graffitins olika tekniker. Trycket på aktiviteten kommer att avgöra hur lång tid du får spraya. Handskar och munskydd finns på plats.

  Vid Danslogen på Festplatsen

  Kom och se när konstnärerna målar live under torsdagen

  Öppen verkstad fredag och lördag 18:00 - 21:00
 • Lilla trollet skutt

  Lilla trollet Skrutt får alltid höra att hon är för liten. Men om hon kunde berätta för de andra trollen att hon träffat människor kanske de inte längre tycker att hon är så liten? Om nu människor finns på riktigt. Skrutt ger sig ut på ett hissnande äventyr där hon får möta stora, märkliga djur, hoppa över farliga vattendrag och besöka en riktig människoby!Den svenska folkmusiken har alltid förknippats med en stark berättartradition. Här vävs tal, rörelse, sång och musik samman till ett dynamiskt och uttrycksfullt berättande som tar med barnen på ett spännande äventyr i sagans värld. En intim föreställning där barnen själva får vara småtroll och hjälpa till att skapa skogen.

  Cirkustältet lördag 13:00 och 16:30
  Skrutt kopia 2
 • Öppen Scen

  Kära besökare, bland er gömmer sig säkert många fantastiska, roliga, glada och ledsna toner, melodier och texter, helt enkelt en massa oupptäckt musik. I år vill vi bjuda upp er på Urkultscenen och hoppas att ni har lust att dela er musik. Kliv upp som du är och låt detta bli ett glädjefyllt opretentiöst möte med den varma Urkultpubliken i eftermiddagssolen, eller regnet för den delen. Anmälan sker till Solscenen under fredagen. Gitarr, elbas och trummor finns på plats, övriga instrument måste de som uppträder ta med dig själv. En låt per grupp eller person gäller, ett begränsat antal akter, så anmäl dig i tid. Öppen scen Solscenen Lördag 13.30 Detta finns på plats:
  • Trummor
  • Förstärkare till elbas och elgitarr
  • Digitalt piano
  • Micar för sång och förstärkning av akustiska instrument.
  • Stålsträngad akustisk gitarr
  • Elbas i bruksskick
  Övriga instrument måste tas med av den som uppträder. Anmälan till att delta i öppen scen sker vid solscenen fredag mellan 13:30-21:00 först till kvarn gäller. En låt per grupp max 5 minuter lång.
 • Polska

  Kursen vänder sig till nybörjare och er som vill arbeta vidare på era kunskaper. I lugn och ro tar vi oss an försteg och snurr, prövar hitta polskans tretakt i kroppen samt letar efter en bra hållning och balans. Vi turas om att dansa som förare och följare. Helt enkelt en grundlig introduktion till en av våra riktigt gamla folkdanser. Kursen har ett begränsat antal deltagare och är en fördjupad version av den öppna polskeverkstan som hålls i danslogen. Välkommen alla ni som vill promenera moturs och snurra medurs i tretakt!

  Markusgården lördag 10.00 - 12.00

  Anmäl dig på plats i Näsåker kom in på Markusgården från torsdag kl. 10.

  Foto: Mattias Lundman
  Polskedans1mattias.lundman
 • S.O.S Rädda Molly

  Clownen Molly har ensam vårdnad om dockorna Mamman och Pappan. När Molly gör cirkus för barnen dyker Mamman och Pappan alltid upp och vill prata om sina problem med Molly. Nu vill Mamman och Pappan berätta att de ska bo i olika hus. Molly blir ledsen och ringer till fröken Dora på S.O.S - Snacka Om Saker. Molly berättar för fröken Dora hur hon känner och då bli det bättre. En föreställning av teater Pelikan där barnens perspektiv och känslor sätts i fokus. Föreställningarna avslutas med clownmingel, barnen kan prova clownnäsor balettkjolar och göra en cirkusworkshop.

  Cirkustältet fredag 16:30 och lördag 10:00
  SOS Rädda Molly, testföreställning Kulturkammaren
 • Slöjdverkstan automata edition

  Slöjda en automata. I år har Murbergets slöjdverkstad bjudit in Fi Hensdall, en automata konstnär från i södra England, tillsammans med henne och de andra verkstadsledarna får ni guidning in i de rörliga konstverkens värld. Automata är beteckningen på mekaniska skulpturer som oftast drivs av en vev ihopkopplade med excentriska hjul. I slöjdverkstan bygger vi enkla mekaniska figurer av trä, kartong, ståltråd och lite annat. Låt fantasin flöda, sätt liv i dina skulpturer och installationer! Är du under 10 år så kom i vuxet sällskap. Automataverk av Fi Henshall

  Vid Cirkustältet fredag och lördag 12.00 - 15.00
  a375
 • Urdkund- en guide till det förflutna bakom historien

  Arkeologiska fynd, myter och benämningar på berg, sjöar och floder i olika världsdelar berättar om ett helt annat sätt att se på kvinnan än det vi lärt oss av historien ”his story”. Nornan Urd skrev ner vad som hänt på trästavar. Hur såg Urds kunnande “Urkunden” ut? Vad säger fynden och myterna? Vilken kulturell påverkan har fått oss kvinnor och män att misstro oss själva och det vi upplever med varandra och i våra egna kroppar? Gunilla Carlsson är författare till Kvinnoporten, en bok om urgamla kvinnospår i seder bruk och tänkesätt, hon är även delförfattare till boken Skamgreppet där våra könsroller granskas ur historiska, ekonomiska och sociala perspektiv. Gunilla har också skrivit för både radio- och tv teatern. I hennes föreläsning får vi höra om Moder Jord, kärleksgudinnor, asynjor, nornor och hur denna urgamla tro kan spela en viktig roll i att guida nutidsmänniskan ut ut sitt förtryck.

  Markusgårdens biosalong fredag 14:00 - 15:00
  föreläsning_urdkunden
 • Växter för medicin och trolldom

  Följ med på en vandring i medicinalväxternas värld! Få inspiration kring hur du kan tillverka dina egna teer, salvor och växtelixir av vad den vilda naturen har att ge. Få inblick i hur växter har använts i magiskt syfte inom äldre folktro. Vandringen leds av Sara Bonadea George, herbalist och etnolog/folklorist utbildad på folkhögskolan Biskops-Arnö och vid Uppsala universitet. Ta gärna med dig penna och anteckningsbok. Och kanske en korg och sax om du själv vill skörda örter att ha till örtte under festivalen.

  Samling på Församlingshemmets gräsmatta fredag 10:00 och lördag 10:00
  örtvandring