Aktiviteter

Under festivalen finns det möjlighet att delta i en rad olika aktiviteter. Vissa kurser och föreställningar tar emot ett begränsat antal deltagare/publik och kräver föranmälan, medan andra aktiviteter är öppna för spontana infall. På samma sätt är vissa aktiviteter gratis medan andra belagda med en avgift från 20–150 SEK.

Biljetter till barnteatrarna kostar 20 SEK och köpes vid Cirkustältet från 1 timme innan föreställningen/kursen börjar.

Under våren uppdateras aktiviteterna här på hemsidan allt eftersom de blir klara för programmet 2017.

Från den 1 juni är det möjligt att boka in sig på kurser med föranmälan via hemsidan.

Kursavgiften är 150 SEK. Avgiften betalas på Markusgården senast 1 timme innan kursstart - kan betalas både med kontanter och kort -om du inte betalat i tid blir din plats tillgänglig för någon annan. Eventuella Sista-minuten-platser släpps 1 timme innan kurstart på Markusgården.

Information till er som vill uppträda på Urkults barnteaterscen

Under hösten samlar vi in förslag från olika barnteatersällskap till det kommande festivalprogrammet. Vi prövar att få ett varierat utbud för många olika åldrar och uppsättningar som står för öppenhet, inkludering genusmedvetenhet.

De flesta föreställningar hålls i vårt cirkustält, så när ni skickar in era förslag så bedöm gärna innan om ni tror att er föreställning funkar under de förutsättningar cirkustältet erbjuder. Vissa föreställningar spelas utomhus eller på alternativ scen.

Scenstorlek: beroende på position i tältet, 7x7,5 m eller 7x3,5 m, takhöjd 2-3,5 m
Antal platser: 80-100 st
Ljussättning: 2 -4 strålkastare
Teknik: efter överenskommelse
Möjlig mörkläggning: ja, vid behov

Foto © Bjarte Edvardsen 2012

Välj vad du vill visa

 • Önskebrunnen

  IMG_3191
  Kom och delta i den årliga traditionen att forma små symboler, önskningar, förhoppningar inför framtiden i lera och lägg dem i eldstaden "Önskebrunnen". Där bränns de och transformeras till fast form under kvällens eldning som leds av konstnärerna Anita Berg och Sandra Mozard. Nästa dag letas alla alster fram ur askan. Ta med dig ditt alster hem, bär den vid ditt hjärta och påminn dig om dina önskningar när vinden blåser snål i vinter.
 • Bele dance movements with Stella Gonis

  Photo Atrium (c) F.Thaly
  Stella Gonis and her group invite you to a course in bélé dance. You will learn some traditional moves from different kinds of bèlè-song dances that are the origin of several popular Martiniquan styles. The bélé dance is a dialog where the drummer, singer and dancers are communicating through the music. The "bèlè" itself is a huge tambour drum, other elements is the"tibwa" (two wooden sticks) played on a length of bamboo, "chacha" (maracas), "lavwa" (singer), "lavwa deye" (choir or "answer") and of course the dancers! Come let your body get mezmerised by the rythms!
 • Dekorera "Önskebrunnen"

  smyckaönskebrunnen2
  Kom och var med och dekorera mosaikbitar till eldstaden "Önskebrunnen", vi målar med oxid och engobe på lerplattor som bränns och monteras fast samt fogas på eldstadens cementring under festivalhelgen. Kom och sätt ditt avtryck så gör vi festplatsens vackraste eldstad tillsammans!
 • English/ UK folksong with Martha Tilston

  Martha2
  Singer and Songwriter Martha Tilston is performing on the Urkult stage again and we are happy to have an opportunity to invite Urkult visitors to join a course in English folk singing. Martha is the daughter of the folk legend Steve Tilston and stepdaughter of Irish folk performer legend Maggie Boyle.Traditional folk song has been a strong thread throughout her family's musical traditions yet even when Martha explores other genres with here music, she always carries the essence of english folk close to her heart. In this course she will teach you a couple of traditional folksongs, explore singing techniques and look at how to tell a story through the folk song. You will also get to hear about the singing, the histories and subjects reflecting this tradition.
 • Finnskogarnas Magi

  byJerryPedersen
  Finnskogarnas magi är en soloföreställning med sånger och besvärjelser med utgångspunkt i texterna samlade i de svenska och norska finnskogarna. Under 15- och 1600-talen fick finska bönder skattefria år från kungen för att bosätta sig i Sveriges västra delar och leva på “svedjebruk”. De brände ner granskogar och gjorde dom till svedjeåkrar såsom hemma i Finland. De bodde i rökstugor, badade rökbastu och deras traditioner, språk, sånger och magisk folktro levde kvar långt in på 1900-talet. Anna Fält, folkmusiker och sångpedagog, ger oss en föreställning med utgångspunkt i skogsfinnarnas vardagsliv och traditioner och urgamla sångstilar. När Sverige kristnades så förbjöds den folktro och religion som utvecklats i norden, en tro där kvinnor ofta haft en viktig ställning ur ett andligt perspektiv. Hos skogsfinnarnarna fick traditionerna leva kvar och föreställningen bär vidare ett kulturarv med riter och magi som viskar om svunna tider då människan levde nära sin natur.
  Foto: Jerry Pedersen
 • Glitterbyrån

  13707706_922615537849395_158976234289896088_n
  Glitterbyrån är duo från Malmö som färdas land och rike runt för att sprida stämning på fester och festivaler. Detta genom att ansiktsmåla er med glitter i alla regnbågens färger. Vi ser fram emot att mötas i skogen och sprida glitter i era fejs!
 • Kanel och Kanin och alla känslorna

  4
  Teater Pelikan har skapat en föreställning efter en barnbok av Ulf Stark. Kanel och Kanin och Herr Mask har det så bra bland blommor och flugor. Men så kommer det en ekorre som bara vill leka med Kanel. Då ställs många känslor på prov. En föreställning som vill berätta för små barn om hur det är att känna och om alla känslor som finns.Efter föreställningen kan alla vara med på en liten dansworkshop och prova balettkjolar, kanelbullehattar och kaninmössor och leta efter känslor. .
 • Polska

  Polskedans1mattias.lundman
  Kursen vänder sig till nybörjare och er som vill arbeta vidare på era kunskaper. I lugn och ro tar vi oss an försteg och snurr, prövar hitta polskans tretakt i kroppen samt letar efter en bra hållning och balans. Vi turas om att dansa som förare och följare. Helt enkelt en grundlig introduktion till en av våra riktigt gamla folkdanser. Kursen har ett begränsat antal deltagare och är en fördjupad version av den öppna polskeverkstan som hålls i danslogen. Välkommen alla ni som vill promenera moturs och snurra medurs i tretakt! Foto: Mattias Lundman
 • Skin-on-frame-boat workshop

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  Under dagarna och en bit in på kvällen hålls en öppen verkstad på festplatsen för dig som vill ta del av urgamla kunskaper i båtbyggande. Tidiga "skin boats" utvecklades under förhistorisk tid. Djurhudar användes för att klä över en stomme av ben och trä; en konstruktion som har använts över hela världen - grönländska sälskins kajaker, irländska och keltiska Curragher, tidiga samiska farkoster mfl. David Hart, instruktör i "traditional skills", bygger under festivalen en båt med stomme av pil/vide från området och de ursprungliga djurhudarna ersätts med canvas och tjära. Med hjälp av många händer kanske hon flyter innan slutet på festivalen! Verkstadsledaren talar bara engelska.
 • Urdkund- en guide till det förflutna bakom historien

  240
  Arkeologiska fynd, myter och benämningar på berg, sjöar och floder i olika världsdelar berättar om ett helt annat sätt att se på kvinnan än det vi lärt oss av historien ”his story”. Nornan Urd skrev ner vad som hänt på trästavar. Hur såg Urds kunnande “Urkunden” ut? Vad säger fynden och myterna? Vilken kulturell påverkan har fått oss kvinnor och män att misstro oss själva och det vi upplever med varandra och i våra egna kroppar? Gunilla Carlsson är författare till Kvinnoporten, en bok om urgamla kvinnospår i seder bruk och tänkesätt, hon är även delförfattare till boken Skamgreppet där våra könsroller granskas ur historiska, ekonomiska och sociala perspektiv. Gunilla har också skrivit för både radio- och tv teatern. I hennes föreläsning får vi höra om Moder Jord, kärleksgudinnor, asynjor, nornor och hur denna urgamla tro kan spela en viktig roll i att guida nutidsmänniskan ut ut sitt förtryck.
 • Visornas återbruk

  P8020905
  Kanske har du en folkvisa du bara minns någon strof av, eller någon du vill lära ut? Eller har du bara lust att lära dig något nytt ur den enorma låtskatt som bärs inom oss människor? I generationer har vi sjungit för varandra, melodier, texter och små strofer har fått resa mellan oss och på så sätt hållits levande genom flydda tidsåldrar. Välkommen till cirkustältet när skymningen sänker sig över hembygdsgården, tillsammans med musikhandledare Susanne Lind får du tillfälle att upptäcka, återfinna och dela kända eller okända visor, vackra, glada, uppgivna, hoppfulla, arga eller tragiska, från olika delar av Sverige och världen.
  Foto: Jenny Staaf
 • Bele dance mouvements med Stella Gonis

  Stella Gonis och hennes grupp kommer att hålla en kurs i Bèlè dance mouvements. Stella kommer att lära några traditionella dansrörelser till olika typer av Bele-sånger med ursprung i flera populära Martiniquan stilar. Bèlè dance är en dialog, där trummaren, sångare och dansare kommunicerar genom musiken. Själva "bèlèn" är en stor trumma som trumslagaren sitter på när denne spelar. I musiken ingår också "tibwa", två pinnar i trä, som spelas på en bit bambu monterad på ett stativ, "chacha" (maracas), "lavwa" (sångare), "lavwa deye" (kören) och så naturligtvis dansarna! Kom låt kroppen bli förförd av dessa fantastiska rytmer! Kursen hålls på engelska.
  Photo Atrium (c) F.Thaly
 • Body percussion med Brincadeira

  Brincadeira bjuder in till en annorlunda och kreativ trum-, och rytmkurs. Gruppen har genom åren förvärvat fantastiska medel till att skapa en dynamisk kurs för alla målgrupper. För Brincadeira är rörelse och uttrycksfullhet de viktigaste verktygen för att skapa och upptäcka de första stegen av slagverk och rytmer. I denna kurs kommer deltagarna att arbeta med kroppen som slagverk och med olika rytmiska figurer väva in olika låtar i det kroppsliga uttrycket. Kursen hålls på engelska.
  c033ea_6de7615623e642cbbf74d7aa553c9bdb
 • Engelsk folksång med Martha Tilson

  Musikern och låtskrivaren Martha Tilston är tillbaka på Urkult och bjuder in till en kurs i Engelsk folksång! Folksång har alltid varit en stor del av den musikaliska traditionen i Marthas familj, även när hon utforskar andra genrer bär hon med sig essensen av den engelska folkmusiken. Under kursen får deltagarna lära sig ett par traditionella folksånger, utforska sångtekniker och sångernas berättelser. Ni får också veta mer om ämnen och historier speglar traditionen. Kursen hålls på engelska.
  Martha2
 • Femininstiskt självförsvar

  Feministiskt självförsvar går ut på att stärka sig själv tillsammans med andra. Det handlar om att känna sig bekväm med att ta den plats vi har rätt till. Att lära sig att försvara sig, mentalt och verbalt – och med våld om det skulle behövas. Att ta tillbaka rätten över sin kropp och lägga skulden där den hör hemma. Vi skapar ett rum för endast tjejer och kvinnor där vi kan prata om sexuellt våld, bygga systerskap och lära ut tekniker på hur man kan ta sig ur en hotfull situation.
  feministiskt självförsvar
 • Finsk folksång med Anna Fält

  Anna Fälts sångworkshop är en resa genom olika sångtraditioner i Finnskogarna. Annas omfattande forskningprojekt med sång- och besvärjelsekulturer i Finnskogarna började våren 2015 och resulterade i solo föreställningen Finnskogarnas magi som kommer att spelas på Urkult. På kursen provar vi på runosång och visor som är samlade från skogsfinnar i blandannat Norge, Värmland och Dalarna. Du behöver inte kunna ett enda ord finska för att delta i kursen då fokus ligger på på toner, klanger, melodier och traditioner. Anna Fält har examinerad som folksångpedagog 2011 och arbetat med folksång sedan 2007. Hon har en gedigen erfarenhet i att undervisa i sång. Välkommen till ett möte med det uråldriga, tillsammans sätter vi liv i dessa gamla röster och toner.
  Foto: Jerry Pedersen
  byJ.Pedersen
 • Godnattstunden- en pyjamas föreställning

  Packa en pyjamas eller några andra myskläder till årets Urkult. När skymningen faller bjuds det på en rofylld föreställning. Godnattstunden handlar om att visa hänsyn, om saknaden över att bli lämnad av mamma och pappa men också glädjen i att hitta morfar istället. En morfar som kan spela Skittunna, simma Gris-sim och som vet hur man grillar en korv perfekt. Att inte alltid behöva vara stor utan också kunna få vara liten. Att en busig mus med spring i benen också behöver kärlek. Varje sak som ska nattas har en egen liten historia att berätta för oss. Foto: Lia Jacobi
  Godnattstunden.Foto-Lia Jacobi
 • Lilla trollet skutt

  Lilla trollet Skrutt får alltid höra att hon är för liten. Men om hon kunde berätta för de andra trollen att hon träffat människor kanske de inte längre tycker att hon är så liten? Om nu människor finns på riktigt. Skrutt ger sig ut på ett hissnande äventyr där hon får möta stora, märkliga djur, hoppa över farliga vattendrag och besöka en riktig människoby!Den svenska folkmusiken har alltid förknippats med en stark berättartradition. Här vävs tal, rörelse, sång och musik samman till ett dynamiskt och uttrycksfullt berättande som tar med barnen på ett spännande äventyr i sagans värld. En intim föreställning där barnen själva får vara småtroll och hjälpa till att skapa skogen.
  Skrutt kopia 2
 • S.O.S Rädda Molly

  Clownen Molly har ensam vårdnad om dockorna Mamman och Pappan. När Molly gör cirkus för barnen dyker Mamman och Pappan alltid upp och vill prata om sina problem med Molly. Nu vill Mamman och Pappan berätta att de ska bo i olika hus. Molly blir ledsen och ringer till fröken Dora på S.O.S - Snacka Om Saker. Molly berättar för fröken Dora hur hon känner och då bli det bättre. En föreställning av teater Pelikan där barnens perspektiv och känslor sätts i fokus. Föreställningarna avslutas med clownmingel, barnen kan prova clownnäsor balettkjolar och göra en cirkusworkshop.
  SOS Rädda Molly, testföreställning Kulturkammaren
 • Slöjdverkstan automata edition

  Slöjda en automata. I år har Murbergets slöjdverkstad bjudit in Fi Hensdall, en automata konstnär från i södra England, tillsammans med henne och de andra verkstadsledarna får ni guidning in i de rörliga konstverkens värld. Automata är beteckningen på mekaniska skulpturer som oftast drivs av en vev ihopkopplade med excentriska hjul. I slöjdverkstan bygger vi enkla mekaniska figurer av trä, kartong, ståltråd och lite annat. Låt fantasin flöda, sätt liv i dina skulpturer och installationer! Är du under 10 år så kom i vuxet sällskap. Automataverk av Fi Henshall
  a375
 • Vattenmannen och speed på Urkult

  När Vattenmannen och Speed dyker upp med sin fullproppade vagn kan vad som helst hända; lindans med vattenmannen dockan, indiska reptricket, vattenbingo och framförallt- musik! Och vilka ljudvågor de skapar: jazz, pop och reggae med låtar som H20, Samma Vatten och Dykare - låtar som barnen älskar och lärt sig känna igen från tv-programmet "Vattenmannen & Speed" som går på UR och SVTB. Dans, sång och diskussioner om det härliga men också jobbiga med vatten och hav: Hur mår sjöarna och haven? Finns det hajar i Sverige? Hur fungerar vattnets kretslopp?? Med sitt tilltal,musik och rekvisita har V&S skapat ett unikt koncept och en alldeles egen genre inom underhållning för barn.
  vattenaffischheltny