Aktiviteter

Under festivalen finns det möjlighet att delta i en rad olika aktiviteter. Vissa kurser och föreställningar tar emot ett begränsat antal deltagare/publik och kräver föranmälan, medan andra aktiviteter är öppna för spontana infall. På samma sätt är vissa aktiviteter gratis medan andra belagda med en avgift från 20–150 SEK.

Biljetter till barnteatrarna kostar 20 SEK och köpes vid Cirkustältet från 1 timme innan föreställningen/kursen börjar.

Under våren uppdateras aktiviteterna här på hemsidan allt eftersom de blir klara för programmet 2017.

Från den 1 juni är det möjligt att boka in sig på kurser med föranmälan via hemsidan.

Kursavgiften är 150 SEK. Avgiften betalas på Markusgården senast 1 timme innan kursstart - kan betalas både med kontanter och kort -om du inte betalat i tid blir din plats tillgänglig för någon annan. Eventuella Sista-minuten-platser släpps 1 timme innan kurstart på Markusgården.

Information till er som vill uppträda på Urkults barnteaterscen

Under hösten samlar vi in förslag från olika barnteatersällskap till det kommande festivalprogrammet. Vi prövar att få ett varierat utbud för många olika åldrar och uppsättningar som står för öppenhet, inkludering genusmedvetenhet.

De flesta föreställningar hålls i vårt cirkustält, så när ni skickar in era förslag så bedöm gärna innan om ni tror att er föreställning funkar under de förutsättningar cirkustältet erbjuder. Vissa föreställningar spelas utomhus eller på alternativ scen.

Scenstorlek: beroende på position i tältet, 7x7,5 m eller 7x3,5 m, takhöjd 2-3,5 m
Antal platser: 80-100 st
Ljussättning: 2 -4 strålkastare
Teknik: efter överenskommelse
Möjlig mörkläggning: ja, vid behov

Foto © Bjarte Edvardsen 2012

Välj vad du vill visa

 • English/ UK folksong with Martha Tilston

  Martha2
  Singer and Songwriter Martha Tilston is performing on the Urkult stage again and we are happy to have an opportunity to invite Urkult visitors to join a course in English folk singing. Martha is the daughter of the folk legend Steve Tilston and stepdaughter of Irish folk performer legend Maggie Boyle.Traditional folk song has been a strong thread throughout her family's musical traditions yet even when Martha explores other genres with here music, she always carries the essence of english folk close to her heart. In this course she will teach you a couple of traditional folksongs, explore singing techniques and look at how to tell a story through the folk song. You will also get to hear about the singing, the histories and subjects reflecting this tradition.
 • Kanel och Kanin och alla känslorna

  4
  Teater Pelikan har skapat en föreställning efter en barnbok av Ulf Stark. Kanel och Kanin och Herr Mask har det så bra bland blommor och flugor. Men så kommer det en ekorre som bara vill leka med Kanel. Då ställs många känslor på prov. En föreställning som vill berätta för små barn om hur det är att känna och om alla känslor som finns.Efter föreställningen kan alla vara med på en liten dansworkshop och prova balettkjolar, kanelbullehattar och kaninmössor och leta efter känslor. .
 • S.O.S Rädda Molly

  SOS Rädda Molly, testföreställning Kulturkammaren
  Clownen Molly har ensam vårdnad om dockorna Mamman och Pappan. När Molly gör cirkus för barnen dyker Mamman och Pappan alltid upp och vill prata om sina problem med Molly. Nu vill Mamman och Pappan berätta att de ska bo i olika hus. Molly blir ledsen och ringer till fröken Dora på S.O.S - Snacka Om Saker. Molly berättar för fröken Dora hur hon känner och då bli det bättre. En föreställning av teater Pelikan där barnens perspektiv och känslor sätts i fokus. Föreställningarna avslutas med clownmingel, barnen kan prova clownnäsor balettkjolar och göra en cirkusworkshop.
 • Finsk folksång med Anna Fält

  Anna Fälts sångworkshop är en resa genom olika sångtraditioner i Finnskogarna. Annas omfattande forskningprojekt med sång- och besvärjelsekulturer i Finnskogarna började våren 2015 och resulterade till solo föreställningenr Finnskogarnas magi (Som man kan uppleva på Urkult torsdagen 3.8 kl 16.30 på Biosalongen). På kursen provar vi på runosång och visor som är samlade från skogsfinnar i tex Norge, Värmland och Dalarna. Du behöver inte kunna ett enda ord finska för att delta i kursen då fokus ligger på på toner, klanger, melodier och traditioner. Anna Fält har examinerad som folksångpedagog 2011 och arbetat med folksång sedan 2007. Hon har en gedigen erfarenhet i att undervisa i sång.
  Foto: Jerry Pedersen
  byJ.Pedersen
 • Lilla trollet skutt

  Lilla trollet Skrutt får alltid höra att hon är för liten. Men om hon kunde berätta för de andra trollen att hon träffat människor kanske de inte längre tycker att hon är så liten? Om nu människor finns på riktigt. Skrutt ger sig ut på ett hissnande äventyr där hon får möta stora, märkliga djur, hoppa över farliga vattendrag och besöka en riktig människoby!Den svenska folkmusiken har alltid förknippats med en stark berättartradition. Här vävs tal, rörelse, sång och musik samman till ett dynamiskt och uttrycksfullt berättande som tar med barnen på ett spännande äventyr i sagans värld. En intim föreställning där barnen själva får vara småtroll och hjälpa till att skapa skogen.
  Skrutt kopia 2