Dags att summera årets festival

Lugnet och stillheten har infunnit sig i byn igen och en kan knappt tro det var tusentals människor här för en vecka sedan. Vi tackar vädergudarna för att återigen levererat perfekt festivalväder och alla som kom för den goa stämningen.

Många besökare beskriver just stämningen och atmosfären på Urkult som något essentiellt och vad som lockar dem tillbaka till festivalen år efter år. Det går också hand i hand med trygghets situationen på festivalen – en glad, familjär stämning och ett lugn har fått beskriva årets festival.

Organisationen och medverkande är kort sagt otroligt nöjda. Vi har haft glada och engagerade besökare som upptäck utbudet av musik, kurser, barnaktiviteter, poesi och marknad. Artister beskriver en underbar publik och att de gjort sin bästa spelning under hela turnén på Urkult.

Polisen, Ordningsvakterna och Urkults egen säkerhetsgrupp utvärderar festivalen som trygg, med en stor blandning av åldrar bland besökarna. I stort en lugn och trevlig tillställning. En handfull omhändertagna enligt LOB och några enstaka narkotikabrott. Inga anmälda ofredanden eller sexuella ofredanden.

Årets festival hade 5556 besökare, något färre än 2016 då det var 5852. Vi sålde dock fler festivalbiljetter än endagsbiljetter i år, och som det ser ut nu så kommer vi att nästan nå vårt budgetmål. Urkult är också barnens festival och det har räknats till hela 1780 stycken!

I år fick vi även ett jämställdhetsstöd från Musikverket något som resulterade i bokade akter som Ane Brun, Siska, Kumbia Queers och Stella Gonis. Men Urkult vill att detta ska genomsyra så mycket mer, därför är vi också stolta över att även vår marknadsgata är jämställd med ett antal fler kvinnliga utställare. På kurs- och aktivitetssidan fanns även där ett fokus på jämställdhet så som filmen om BB-ockupationen och en föreläsning om en glömd och gömd kvinnohistoria.

Vi bjöd in till killmiddag en satsning av Make Equal för att få män att börja prata om känsliga ämnen. Nio killar och män från Urkults organisation samlades för att göra just detta och även våra vakter Ordningsvakterna i Höga Kusten hade en killmiddag något de tyckte var väldigt givande och viktigt. På festivallördagen anordnade Ida Östensson grundare av Make Equal en killmiddag dit det kom hela 16 personer, kanske tack vare att självaste Kapten Röd uppmanat folk att gå under sin spelning på fredagskvällen.

Nu gör vi bokslut på detta år och blickar inom kort framåt till nästa, vi ses om ett år!

Svara gärna på några korta frågor.
Ditt bästa från Urkult 2017

unnamed unnamed-2 unnamed-3 unnamed-4 unnamed-5 unnamed-6