Eldnatten - info för 2016

Eldnatten äger rum vid midnatt när det blivit som mörkast under torsdagen. Eldkonst, dans och magi möter politik, punk och poesi när Act of Emotion och Mimie Märak inviger Urkult.

När eldarna tusentals år senare åter tänds vid Nämforsen har du chansen att se eldartister i världsklass från Act of Emotion, i år i ett exklusivt samarbete med Mimie Märak. Act of Emotion gjorde sin debut som samlad grupp år 2012 under Urkults eldnatt.Tillsammans har de dock över ett decenniums erfarenhet och de drivs ständigt av att skapa inte bara fantastiska shower, utan ögonblick som förändrar.

Mimie Märak

Mimie Märak är en urfolksfeminist och queersamisk aktivist under ständig utveckling som tror på att bygga stadiga plattformar och att tar sitt ansvar att använda dem. Hon gör scenerna till barrikaderna och vill förena sina konstformer med sin aktivism på samma sätt som hon vill förena människor i kamp. Med syskonskap, systerskap, feminism och ett ständigt öga norrut levererar hon brandtal till alla, men aldrig konst för att tillfredsställa massan.


Act of Emotion

Act of Emotion låter dig njuta av en magisk sammansmältning av dans och eldkonst som inte lämnar någon oberörd. Det blir stilrent och explosivt, och ett minne för livet.