Eldnatten


OBS! Denna info är från 2017. Uppdateringar för Urkult 2018 kommer under våren.

Eldnatten äger rum vid midnatt när det blivit som mörkast under torsdagen.

När eldarna tusentals år senare åter tänds vid Nämforsen har du chansen att se eldartister i världsklass. Varje år bjuder vi in nya aktörer som får fria händer att skapa något unikt. Så blir det även i år då vi bjudit in Burnt Out Punks så håll i hatten för här blir det åka av!

Foto: Bert Öhman


gemenskap och värme

Något som sammanfattar eldnatten är den gemenskap som bildas. Tusentals människor samlas runt den stora scenen, folk sitter i den branta backen, i trappor, i träd. Tätt, tätt för det är alltid lika fullt, många kommer tidigt för att få sin plats säkrad. Tillsammans upplever vi alla något unikt något som skapar fina minnen där på en plats som folk har samlats sedan urminnes tider.

Foto: Sture Marklund 2016


Burnt Out Punks

tände dem för första gången på just denna plats. Ett årtionde kan kännas litet i jämförelse men samtidigt stort då det blir den sista gången just Burnt Out Punks tänder dem. Efter många långa mil Europa runt med sin vridna punkföreställning ”The Stockholm Syndrome”, har den slutligen kommit till sin sista färd; den gör ett sista stopp för att explodera i symbios med Näsåker och Urkult innan turnébussen och föreställningen går i pension. Förbered dig på pyrotekniska orgasmer, omöjliga utbrytarakter, motorsågsekvilibrism, renhornserotik och en stor portion humor kryddat med mycket kärlek. Som en del av den kryddan förbereder vi i år kärleksfullt alla besökare på att det kommer att bli lite trångt då föreställningen syns bäst framifrån. Vilken tur att Urkults besökare har hjärtat på rätta stället; för där det finns hjärterum finns det stjärterum.