Fem nya akter till Urkult!

Nu släpper vi fem nya akter det blir triphop från Marseille, béletrummor från Martinique, trancemusik från Tunisien, nordnorsk jojk och indisk folkmusik. Två av akterna är bokade via Musikverkets jämställdhetsstöd nämligen Stella Gonis och Siska.

Stella Gonis sjunger, dansar och spelar bèlètrummor denna karismatiska artist som kommer från Martinique i Västindien. Stella Gonis föll för de forntida rytmerna redan i ung ålder när hon växte upp, hennes karriär började i kören både som körtjej och solist. idag spelar hon en blandning av traditionell musik från Martinique blandat med världsmusik med bèlètrummans rytmiska sound.

Photo Stella Gonis Atrium (c) F.Thaly

Ett helt annat sound har Siska från södra Frankrike, kanske mest känd som Sista K i reggaebandet Watcha Clan. Hennes soloprojekt Siska och senaste album “A Woman’s Tale” visar på konstnärlig mognad med texter som kommer nära inpå och blir väldigt personligt. Hon har en stark men också skör röst som tränger in på djupet och ackompanjerat med sköna triphop beats och modern soul blir det en fullträff.

siskaPortrait©stefDurel

Vassvik är en experimentell ljudkonstnär från Sapmí i norra Norge som genom sin jojk och tillsammans med moderna stråkinstrument och sin ramtrumma bildar en ljudbild med tydliga kopplingar till naturen. Musiken är vemodig, gripande och snudd på mystisk med samiska folktoner i grunden. Men Vassviks sätt att leverera jojken genom sina vokala experiment gör det nydanande och modernt.

Torgeir Vassvik at Womex16 photo Peter Bothén

Folks of Bengal är en grupp fristående folkmusiker från olika områden i Västbengalen i Indien. De kommer dels spela på Urkulttåget och ha en workshop men framförallt bjuda på dansant indisk musik från olika traditioner med mycket sång av olika slag. Musik som har en given plats på Urkult och som får publiken att svänga sina lurviga!

Team for Urkult Festival

Gruppen Ifriqiyya Èlectrique är från början ett multimediaprojekt från ökenstaden Tozeur i Tunisien med sufiska musiker som spelar Banga ett rituellt musikslag som ger trancelikande tillstånd för lyssnaren. Projektet syftar dels till att bevara denna urgamla tunisiska musiktradition men också göra den nutida genom att lägga till moderna gitarrytmer och elektronika. Musiken är suggestiv och medryckade, enligt traditionen är den helande och skapar gemenskap.

IFRIQIYYA ELECTRIQUE - 02 - Copyright Renaud de Foville

Urkult tilldelades tidigare ett jämställdhetsstöd från Musikverket, stödet ska gå till bokning av akter som bidrar till just jämställdhet något som Urkult jobbat för de senaste åren. Totalt fyra akter hamnar under stödet skilda i genres och ursprung. Gemensamt är att de alla frontas av fantastiska musiker och låtskapare som gått sin egen väg och skapat sina egna sounds.

Musikverket är ett center för kulturarv och kulturliv inom musik, teater och dans, en öppen mötesplats för den skapande människan. Verksamheten riktar sig såväl till konstområdena inom scenkonsten som till alla andra intresserade.