Festivalinformation

Här hittar du allt möjligt som kan vara bra att veta innan och när du kommer till Näsåker och Urkult. Allt ifrån var du kan sätta ner din tältpinne till var du kan handla schyssta varor. Och skulle du ändå inte hitta svaret via våra sidor eller vanliga frågor här nedan  – kan du alltid maila oss – kontaktuppgifter hittar du här.

Vanliga frågor

Klicka på önskad rubrik så ser du svaret på frågan!

Biljetter köper du enklast via vår biljettsida. Ett antal biljetter säljs vid entrén från och med onsdagen. Biljettköpet är bindande. Ångrar du ditt biljettköp får du själv sälja den vidare. Biljetterna släpps oftast i dec / jan. Vill du ha billigast möjliga så köper du tidigt, vårt biljettpris höjs alltid två gånger. 

 

Du kan köpa följande biljetter:
Festivalbiljett gäller hela festivalen inkl. Eldnatten. 
Endagsbiljett gäller fredag eller lördag
Eldnattsbiljett gäller torsdagen
 
Våra ålderskategorier är:
Vuxen 18 – 64 år
Ungdom 13 – 17 år
Ålderpensionär 65+ 
Vi ger ingen rabatt till andra än ålderpensionärer. 

Inne på festivalområdet erbjuder ett antal olika aktörer på ekologisk och i möjligast mån närodlad mat. Det finns flera veganalternativ. Priser ligger på alltifrån 40 kr – 150 kr 

Det finns även ett stort antal aktörer utanför festplatsen dock kan vi inte garantera att de säljer ekologiskt eller närodlat. Förutom på Urkults egna schyssta marknad där vi ställer höga krav på våra utställare/försäljare. 
 
Coop Nära håller öppet extra under hela festivalen se till att ha gott om tid då det ofta bildas köer. Det finns även en  mindre Icabutik och macken Stureplan som har ett mindre utbud basvaror. 
 
För färdigmat finns även Ingelas café, Flintabaren och Fäbodammen som ligger 1,5 km mot Sollefteå. 
Kolla gärna på vår karta för information om var allt ligger. 
 
På vår mat eller marknadssida hittar du mer information. 
Nej tyvärr, har vi ingen möjlighet att erbjuda boende. Runt om i Näsåker med omnejd finns olika campingar att boka in sig på. Därtill finns masslogi som ligger i Näsåkers skola, samt privata uthyrare. Information om respektive hittar du på vår camping & logi sida. De allra flesta öppnar sina bokningar i maj/juni du får själv kontakta dem. Eftersom de är enskilda aktörer har vi inte möjlighet att uppdatera tillgängligheten. 

Inne på området uppmanar vi alla att använda våra sopsorteringstationer. Återanvänd gärna ditt öl- eller vinglas. Det är tyvärr inte tillåtet att ta med vätska in alla blir visiterade av Urkultpersonal vid entrén. Vet du med dig att du har vätska häll gärna ut det innan på anvisad plats. Strax innanför entrén kan du fylla på en medhavd flaska dock kan vi inte acceptera GLASFLASKOR då en olycka händer så lätt och det är många som går barfota under Urkult. 

 

I polettboden är det 18 år som gäller. 
 
Hundar eller andra djur är inte tillåtna på omådet. För hundens bästa – ta inte med den till Näsåker under festivalveckan. 
Inne på området finns en bankomat som öppnar på fredagen. 

Många aktörer tar idag även Swish eller Izettle. Men de flesta tar endast kontanter. 
På Coop Nära och Ica finns begränsat med kontanter och det brukar ta slut fort. Så se till att ta med dig innan du kommer. Närmsta bankomat utanför Urkult finns i Ramsele (30km) eller Sollefteå (42km). 

Urkult ligger på en uråldrig festplats där det finns branta sluttningar och trädrötter det gör tillgängligheten begränsad på sina ställen. På vår tillgänglighetssida kan du läsa mer. Länk kommer snart … 

Det är förbjudet att ta med hund in på festplatsen. För hundens egen skull, ta inte med den till Näsåker under festivalveckan. 
Under festivalen finns en vägbom vid kyrkan. För att köra förbi den behövs ett bilpass, som hämtas på Markusgården (under festivalen) eller på Urkults kontor (innan festivalen). Under festivalen råder tillfälligt parkeringsförbud i byn samt utefter nipan, för att räddningstjänst och ambulans måste kunna ta sig fram. Den som parkerar efter gatan kan få parkeringsböter. Det bästa alternativet är att ställa bilen på den stora parkeringen mellan kyrkan och riksväg 90, intill Sigges Familjecamping. Där kostar det 50 kronor att parkera per dygn. Där finns det gott om platser. 

Du får inte föra med dig egen alkohol in på festplatsen, inte heller glasflaskor. Vi serverar öl, vin och cider och för att kunna göra det så måste vi följa lagar och regler. På Urkult serverar vi ingen starksprit. 

Det är det 18 + som gäller och du visar giltigt ID samt köper din polett i polettboden. 

Upphittade saker lämnas till festivalkansliet på Markusgården eller Informationsboden inne på festplatsen. Efter festivalen lämnar vi sånt som plånböcker och mobiltelefoner till Polisen i Sollefteå. Det som finns kvar efter festivalen samlas på Urkultskontoret i Näsåker. 

Karta över Näsåker och Urkult 

Campingar & boende runt och i Näsåker

Det finns flera campingar att välja på samt så hyr även privata aktörer ut sina hem.

Välkommen till barnens festival

Barn är viktiga för oss därför har vi ett stort utbud för den nya generationen.

Varje år besöker mellan 1000 – 1500 barn festivalen och många kommer tillbaka år efter år till de själva är vuxna.

Eldnatten - en sprakande öppningsceremoni

Kom och upplev något alldeles unikt natten mot fredagen. Gör som tusentals andra som besöker Urkult för att uppleva Eldnatten.

Bli en av 600 volontärer

Urkult skulle inte vara en festival utan alla ovärderliga volontärer som kommer varje år. Ett roligt och annorlunda sätt att uppleva Urkult! 

Upplev musik du aldrig hört förut

Varje år försöker vi ha ett varierat musikutbud med internationella akter så väl som nordiska. Kända och mindre kända. Jämställdhet är en viktigt aspekt när vi bokar och vi har sedan 2010 som mål att boka minst 40/60.

Lär dig något nytt på Urkult

Kom och delta i en kurs eller workshops, eller varför inte se en föreläsning? Varje år erbjuder Urkult ett spännande utbud av aktiviteter och workshops. Somliga kostar en slant medan annat är alldeles gratis.

Där ord blir till kraft

Poesiscenen är ett annat populärt inslag under Urkult. Det ligger utanför festivalområdet nära Hembygdsgården.

Möt föreningar och organisationer

På Solidaritetstorget eller Soltorget som det också kallas kan du få information om de olika aktörerna som ställer ut där. På Markusgården kan du lyssna på föreläsningar och se film.

Nästa festival hålls den 2-4 augusti 2018

Urkult Lärkvägen 1 88030 Näsåker ©Urkult.se