Eldnatten

Eldnatten äger rum vid midnatt när det blivit som mörkast under torsdagen. När eldarna tusentals år senare åter tänds vid Nämforsen har du chansen att se eldartister i världsklass. Varje år bjuder vi in nya aktörer som får fria händer att skapa något alldeles unikt.

Årets Eldnatt | 2018

I år landar Eldfågel med vänner på Urkult för att inviga festivalen mitt i den magiska sommarnatten. En föreställning om mörker och hopp, om att våga möta alla delar av sig själv och att hitta sin inre eld igen efter att allt tycks ha fallit och falnat. Föreställningen ‘Ett liv ur askan’ lyfter fram temat depression och nedstämdhet och påminner oss om att ingenting är statiskt; det går att hitta kraft och sluta fred i sig själv, även om vägen dit kan vara stormig och lång. Det blir dramatiskt, intensivt, dansant, nattsvart och brinnande hoppfullt.

Som läget ser ut nu kommer det att råda totalt eldningsförbud under årets festival p.g.a. den extrema torkan. Förbudet inbegriper även invigningen, om läget inte förändras kommer det att bli en ovanligt speciell invigning i år! En magisk upplevelse som innefattar ljus i andra kreativa former än eld.

 

Gemenskap & värme

Något som sammanfattar eldnatten är den gemenskap som bildas. Tusentals människor samlas runt den stora scenen, folk sitter i den branta backen, i trappor, i träd.
Tätt, tätt för det är alltid lika fullt, många kommer tidigt för att få sin plats säkrad. Tillsammans upplever vi alla något unikt, något som skapar minnen här på en plats där folk har samlats sedan urminnes tider.

Next festival is held 2-4 of August 2018

Urkult Lärkvägen 1, 880 30 Näsåker