Hitta till Näsåker

Näsåker ligger i Ådals-Lidens socken som har runt 1300 invånare. Från Näsåker till staden Sollefteå är det 43 km.

Lokaltrafik

Din Tur kör lokalbussar från bland annat Sundsvall och Östersund. Obs! Inga kontanter på lokalbussarna. www.dintur.se

Urkult sätter in kompletteringstrafik mellan Sollefteå och Näsåker i samband med festivalen, dessa kommer tyvärr inte finnas med i turlistorna.
Det går fyra extra avgångar till Näsåker, två ons 2/8 och två tors 3/8. Det går en extra avgång till Sollefteå sön 6/8 efter festivalen. Resan tar ca 40 min.

OBS!
Biljett för kompletteringsbussarna till Näsåker köpes endast via SWISH. Biljett till Sollefteå på söndagen går även att köpa på Markusgårdens festivalkansli. Swishnummer kommer finnas på bussarna. Swish-betalning eller Markusgården-biljett uppvisas för busschauffören vid påstigning.

Biljettpriser
65 kr vuxen
40 kr under 18 år/ålderspensionär.


SJ

SJ kör tåg till exempelvis Sundsvall och Kramfors, sedan är det länsbuss som gäller. Boka din resa till Sollefteå och ta en kompletteringsbuss därifrån. www.sj.se

Urkultståget

Åk prisvärt och direkt från Stockholm till Ådals-Lidens station i Näsåker, 600 meter från festivalen. Livemusik och trevligt umgänge ombord! Mer info hittar du på Urkultståget
Urkultståget drivs av Ådalslidens Järnvägsvänner, Christer Borg 070-684 74 32 och christer.borg@alvraddarna.se.

Glädjetåget

Samåk i buss från Stockholm direkt till Näsåker. Genom att arbeta i anarkistisk anda så manifesterar Kooperativet Kontrabuss principen om ickeägande, uppmuntrar till personlig aktivitet och ansvarstagande. Kontrabuss strävar för global och lokal resursbesparing. Skicka ett mejl till urkult@gladjetaget.org för info.

Y-buss

Y-buss kör bussar till och från Urkult, med ombordstigning på ett flertal orter mellan Stockholm och Näsåker. www.ybuss.se

Lapplandspilen

Lapplandspilen går mellan Stockholm och Mo i Rana och stannar även vid Flintabaren i Näsåker. Telefon 0940–150 30. www.lapplandspilen.se

©Per Johan Nylund


Foto © Jenny Staaf 2012


Skjutsgruppen

Skjutsgruppen utgörs av tusentals privatpersoner som delar fordon för att det är billigt, miljövänligt och roligt. En av de största grupperna handlar om Urkult. www.skjutsgruppen.nu/g/184

Parkering

För dig som reser med egen bil är det viktigt att känna till att parkeringsmöjligheterna i Näsåker är begränsade. Under festivalen råder tillfälligt parkeringsförbud i byn samt utefter nipan, för att räddningstjänst och ambulans måste kunna ta sig fram. Den som parkerar efter gatan kan få parkeringsböter.
Det bästa alternativet är att ställa bilen på den stora "Kyrkparkeringen" för besökare ca 500 meter från festplatsen, mellan kyrkan och riksväg 90, intill Sigges Familjecamping.
Parkering kostar 50 kr för en dag eller 100 kr hela festivalen. Betalning med Swish eller kontant. Om du flyttar din bil har du lämnat din plats och behöver betala på nytt om du vill parkera igen (max 50 kr om du redan har betalat en gång). Det finns gott om platser på parkeringen.

Foto Jenny Staaf

Foto Jenny Staaf


Turistbyråer

Näsåkers Turistbyrå Telefon 0622-106 30.
Öppnar för säsongen i mitten av Juni.
Sollefteå Turistbyrå Telefon 0620-68 29 00.

Foto Siv Bylund

Hällristningarna vid Nämforsen

Hällristningarna vid Nämforsen är skapade i en unik miljö, där forsen och älven tillsammans med de branta niporna skapar en alldeles särskild upplevelse. Nämforsens hällristningar är Sveriges största samlade lokal med hällristningar av typen jägarristningar. Omkring 2600 inhuggna figurer av älgar, skepp, människor, fiskar och fotsulor från en gammal bild- och föreställningsvärld. De äldsta ristningarna antas vara 6000 år gamla, merparten anses ha tillkommit under perioden 3500–2000 f. Kr. Hällristningarna är skyddade enligt fornminneslagen. Eldning är förbjuden i området. Var försiktig när du besöker området, varje fotsteg nöter på de gamla ristningarna, ta av skorna om du måste gå där.
Mera information finns på Nämforsens Hällristningsmuseum