Miljöarbetet

För oss på Urkult är det viktigt att skapa en festival som ger så lite negativa avtryck på miljön som möjligt. Det är en utmaning när det är så många personer på samma ställe samtidigt, vi kan inte göra det själva utan behöver ha er i publiken med oss i arbetet, det är tillsammans som vi kan göra det möjligt.

De två områden där vi lagt ner mest arbete för att minska miljöpåverkan är maten vi serverar och soporna som vi lämnar efter oss. Av de matförsäljare som finns på området kräver vi att deras råvaror är ekologiska, vi hjälper också till att förmedla kontakt med lokala producenter för att öka andelen lokalproducerad mat. Ekologisk mat framställs utan bekämpningsmedel vilket håller vatten och mark renare. Att främja lokalt producerad mat ger färre och kortare transporter och främjar en levande landsbygd i Norrland.

Soporna inne på festplatsen består mestadels av komposterbart material. Alla matrester och alla engångsartiklar bryts ner i komposten och blir till ny jord som går att odla ny mat i. Engångsartiklarna är tillverkade av bland annat majsstärkelse och träcellulosa, de innehåller inga gifter och går därför att slänga i kompostbehållarna.

Efter allt ätande och dansande är tolettbesöket oftast nödvändigt. En del av de toaletter som finns på festplatsen separerar urin och bajs från varandra. Det har fördelen att tunnan där bajset hamnar behöver bytas mer sällan vilket sparar arbete. Att urinseparera innebär också att urinet kan användas för sig, det innehåller de viktigaste ämnena som växterna behöver och är därför ett utmärkt gödselmedel.

Foto: Rania Rönntoft 2016


Som en del i miljöperspektivet kan du t ex resa direkt till och från festplatsen från Stockholms Central med Urkultståget, ett elektriskt tåg från Nässjö järnvägsmuseum.
Mer info hittar du på Urkultståget

Foto Hampus Hagstedt


Vi källsorterar soporna inne på festplatsen – och blir så glada när besökare hjälper till att slänga rätt sopa i rätt tunna.

Den komposterbara plasten är tillverkad av majsstärkelse, men ser ut och fungerar precis som ”vanlig” plast. Alla engångsartiklar och matrester samlas ihop och komposteras på en gård utanför Näsåker. Kompostjorden används sedan i gårdens grönsaksodling och till blomsterarrangemang på festplatsen.

Så här sorterar vi

Kompost Matrester, bestick, tallrikar, muggar och plastglas från matserveringar och pubar inne på festplatsen.

Pappersförpackningar Wellpapp, kartong, godispapper och andra pappersförpackningar.

Plast Både hårda och mjuka plastförpackningar (dock ej nämnda engångsartiklar på festplatsen, eftersom dessa är tillverkade av komposterbar majsplast).

Metall Förpackningar av metall, exempelvis metallfolie och konservburkar.

Glas Färgade och ofärgade flaskor och burkar av glas. Slängs främst i glasigloon vid entrén. Glasflaskor bör ej tas in på festplatsen på grund av risk för glassplitter som kan skada små och stora barfotafötter.

Brännbart Blöjor, bindor, fimpar med mera.