Nytt P2 live ikväll: Maxida Märak och Sonic Groove Society!

Maxida Märak bär stolt sitt samiska arv, är starkt kritisk emot exploateringen av Sapmi. Det talar och sjunger och rappar hon om i en inspelning från gångna sommarens Urkult-festival. Vi hör också orientaliskt färgade improvisationer med Sonic Groove Society och tung arabisk dansmusik med egyptiska Islam Chipsy & EEK.

Maxida Märak hävdar sitt samiska arv genom att gå emot den stereotypa bilden av samen som går i kolt och jojkar sina renar och sina fjäll. Jo, det gör hon också Maxida. Men inte bara det. Hon går också hårt åt rovdriften på malmen, urskogen, kelandet med rovdjuren som hotar renskötseln. Men Maxida berättar också sin egen uppväxthistoria om att vara en människa och möta de trakasserier som drabbat henne själv och andra samer som protesterat. En tuff, kaxig och unik musik som förenar lika delar jojk och hip-hop. På Urkultfestivalen i Näsåker i Ångermanland har Maxida en stor och trogen publik . Här framträdde hon i somras med Systraskap, dvs Amanda Lindgren och Sabina Värme som bär fram Maxidas heta texter med ljudbilder och tunga elektroniska beats.

Sonic Groove Society är gäng som jobbar i samma musikaliska anda men utan sång och tydliga politiska budskap. Helt instrumental musik baserad på elektronik, snygga klanger från ett keyboard och framför allt mycket slagverk. Det är basisten Björn Meyer, som många känner som en av medlemmarna i Bazar Blå, som byggt upp sin egen musikvärld i Sonic Groove Society. Här återfinns Björn Meyers spelkamrat sen många år, slagverkaren Fredrik Gille, också han från Bazar Blå, samt Liliane Chlela elektronik och slagverkarna Samuel Rohrer, Fouad Afra och Khaled Yassine. Här bjuds vi på en klangvärld färgad av Mellanöstern. Vackra stämningar avlösta av kraftfull dansmusik..

Som avslutning; från Urkults hetaste dansakt som fick publiken att bli ett dansande orientaliskt hav. Islam Chipsy är en man som gör vad som faller honom in med sina svarta och vita tangenter. Och med vilken lätthet! Islam Chipsy kommer från Kairo och skapat chockvågor på Europas festivaler och ravebunkrar med sin moderna chaabi, en folklig arabisk musik, rå och full av energi men som Islam Chipsy moderniserat och gjort konst av. I grunden en tung dansmusik grundad på slagverk och ständigt föränderliga melodier och klanger. Här flankeras Islam Chipsy av två intensivt jobbande slagverkare Khaled Mando och Mahmoud Refat.

Inspelningarna från Urkult 4-6 augusti gjordes av Ulf Östling, Staffan Schöier och Jan Flodby. Producent: Mats Einarsson.

Produktion, presentation och text: Mats Einarsson

Maxida Märak X Systraskap Foto Mats Einarsson SR

Maxida Märak X Systraskap

Liliane Chlela och Björn Meyer i Sonic Groove Society Foto Mats Einarsson SR

Sonic Groove Society