P2 – live med Folks of Bengal & Martha Tilston

Pressinfo P2 Live Folk 14 november

P2 Live Folk tisdagen 14 november 19.03-20.30. Presentation: Mats Einarsson. 1. Martha Tilston, sång, gitarr, piano, Matt Tweed, bas, bouzouki, Matt Kelly, fiol, altfiol. 2. Folks of Bengal; Debalina Bhommick, sång, Rina Das Baul, baulsång, dotara, ektara, Mohan Tati, flöjt, Khokan Das, dhol, khol, Amitava Bhattacharya, ledare, arrangör, presentatör. Från Urkultfestivalen, Näsåker, 3-5 augusti.

Brittiska ballader + folkmusik från Bengalen

Från sommarens Urkult i Näsåker hör vi den brittiska singer-songwritern Martha Tilston i sina kritiska betraktelser över vår tid. Sedan ett språng a la Urkult till Bengalen och baulerna, de kringvandrande kärleksförkunnarna i Folks of Bengal.

Brittiska Martha Tilston som växte upp i en bohemisk musikerfamilj där mamman sjöng och pappan var den framgångsrike singer-songwritern Steve Tilston. Martha har fortsatt familjetraditionen genom att skriva sina egna, ofta samhällskritiska berättelser, som utgår från uppväxten i det vilda och vackra Cornwall men också i Londons slitna förorter där många av hennes sånger kommit till. Martha Tilston besökte Urkult 2014 och fick många nya fans. Och under sommarens festival var det dags igen. Nu med ett nytt album, ”Nomad”, i ryggen och med två skickliga musiker på scenen, Matt Tweed på bas och bouzouki och Matt Kelly på fiol och altfiol. Martha sjunger och spelar gitarr och piano.

Folks of Bengal är en ensemble som reser världen runt för presentera den rika bengaliska folkmusiken. I Bengalen är de kringvandrande baulerna ytterst viktiga traditionsbärare och spridare av mänsklig visdom. Väl i Sverige fanns Folks of Bengal med redan på urkulttåget från Stockholms Centralstation till Näsåker för underhålla men också för att förmedla visdom om fred och kärlek – peace and love! De fattiga baulerna är övertygade om att Gud inte ska sökas i kyrkor, moskéer eller andra tempel. Gud finns i oss själva. Också hos resenärer på ett tåg genom Norrlands inland när sommarnatten är ljus. Eller som det låter i den första sången här; ”Kärleken är som det djupa, blåa havet där ett fåtal kan simma men som inte hindrar den förälskade att sätta segel i båten när årorna är brutna.”

Folks of Bengal består av Debalina Bhommick, sång, Rina Das Baul, baulsång, dotara, ektara, Mohan Tati, flöjt, Khokan Das, dhol och khol och bandets ledare, arrangör och presentatör Amitava Bhattacharya.

Inspelning: Staffan Schöier, Ulf Östling och Christer Tjernell. Producent: Mats Einarsson.

Text, presentation och produktion: Mats Einarsson,

Martha2