”Queen of Blues” gitarrist till Urkult + fem till akter!

Då var det dags att släppa ett gäng artister till Urkult 2017! Vad sägs om: USAs “Queen of Blues guitar”, Beverly “Guitar” Watkins en kvinna på 78 år som spinner loss på sin gitarr. Trumslagargruppen Brincadeira gör ett kärt återbesök och så får vi klezmermusik med Tzeitel, modern folk med Symbio, den estniska gruppen Trad.Attack kommer också och bjuder på sin tolkning av estnisk folkmusik samt alternativ pop med Kristina Issa från Syrien.

Symbio (Sverige)

Duon tog hem årets nykomling på Folk- och Världsmusikgalan 2016 deras spelningar har hyllats både i Sverige och internationellt. Med vevlira och dragspel har de hittat en oslagbar kombo, det blir en blandning av modern folkmusik och elektronisk klubbmusik men där finns också toner från mellanöstern allt i en utsökt symbios.

Trad.Attack (Estland)

Tre goda vänner och redan kända musiker i Estland startade sitt band för cirka tre år sedan. De spelar sin egen tolkning av estnisk folkmusik en blandning av rock, folk och säckpipeblås, utan att göra avkall på de traditionella arven.

Beverly “Guitar” Watkins (USA)

Hon kallas för bluesgitarrens drottning denna fenomenala och karismatiska musiker som spelat blues i över sex årtionden. Beverly “Guitar” Watkins är minst sagt skicklig gitarrist som spelar med gitarren ovanför huvudet och bjuder på ett riktigt skönt bluesgung.

Tzeitel (Sverige)

Tzeitel har spelat ihop sedan 2007 och utgår från klezmertraditionen, det är svängig tvåtakt, melodiska och sorgfyllda sånger, känslofyllt och berörande. Gruppen släppte sitt andra album 2014 och turnerar återkommande i både Sverige och norden.

Kristina Issa (Sverige)

Kristina Issa och hennes band har ett alldeles nypressat album i bagaget och det lovas maffiga trummor, smutsig harpa och dramatisk blås. Issa som är från Syrien har tillägnat skivan till kriget, den handlar om människors livsöden om att sakna ett land, en plats, om glädje och sorg.

Brincadeira (Spanien)

Trumslagargruppen Brincadeira gör ett kärt återbesök till Urkult. Kända för sina shower där de engagerar publiken, det går hisnande snabbt och det är oerhört lustfyllt. Gruppen har funnits sedan 2004 och har genom åren utforskat och experimenterat med sina trumkonster både som föreställning men också i workshops.