Urkult killmiddag

Hur ofta pratar du om känsliga ämnen? Hur ofta delar du dina innersta tankar med andra? Stiftelsen make Equal startade 2016 en satsning som kallas killmiddag där ett gäng män/killar samlas för att prata och dela upplevelser. Så här skriver make Equal själva:

#killmiddag startades som en reaktion på förra sommarens debatt om sexuellt våld på festivaler. Debatten har länge fokuserat på hur kvinnor kan agera för att undvika övergrepp, istället för mäns ansvar i frågan. Vi vill därför flytta fokus genom att engagera killar och män i kampen för ett jämställt och jämlikt samhälle. Framförallt tror vi på samtalets makt för att påbörja en förändring.
Vi vill också skapa ett tryggt rum för män att prata om känslor, vänskap, kärlek, våld, sex och porr. Killar har oftast inte samma tillgång till sådana rum på samma sätt som många tjejer har. Visste ni att var 5:e man saknar en nära vän att prata med? Att 70 procent av alla som tar sitt liv är män? Att 67 procent av alla hemlösa är män och att det främst är män som hamnar i missbruk? Visste ni att 87 procent av all misshandel begås av män och att 60 procent av de som utsätts också är män? Med den statistiken blir det tydligt att machokulturen drabbar alla, och att jämställdhet inte bara är en kvinnofråga. Vi försöker därför få just män att engagera sig och bidra till förändring genom det geniala konceptet #killmiddag.
Nu dagarna innan Urkult har dels ett gäng från Urkults organisation haft en middag och även våra inhyrda vakter inför festivalen. Enligt dem själva har samtalen varit givande och öppnat upp för andras erfarenheter de har kommit varandra närmare. Är du nyfiken på mer? Kolla på filmen nedan och på området finns lappar uppsatta med info och förslag på frågor.

killmiddag the movie