Urkult tilldelas jämställdhetsstöd från Musikverket

I december 2016 blev Urkult tilldelade ett musikstöd som särskilt ska gå till jämställdhet något som Urkult aktivt jobbat med de senaste åren. Stödet betyder bokning av fyra akter som på ett eller annat sätt bidrar till just jämställdhet, de två första som vi släpper nu är Ane brun och punkbandet Kumbia Queers från Argentina. Årets festival går av stapeln den 3-5 augusti och biljetterna är redan släppta! 
Knotan_MG_6881-B&W kumbiaqueers

De fyra akter som bokats med Musikverkets stöd är vitt skilda i genres och ursprung. Det enda som förenar är att det är kvinnodominerat. Norska artisten Ane Brun är en fantastisk låtskapare som hela tiden utvecklas, hon har släppt sex album och det senaste “When I’m free” beskrivs vara den mest genomarbetade och orädda platta hittills. På skivan hyllas även kvinnor som kämpar för sin rösträtt. Ane Brun startade sitt egen skivbolag för över tio år sedan i Stockholm där hon också bor, vilket gör att hon kan utforska sin musikaliska resa på helt eget sätt. När Ane intar scenen tystnar publiken, hon har en stark närvaro och en skön finstämd röst som berör, det är avskalat men samtidigt pompöst och underbart vackert.

En helt annan stämning utlovas då Kumbia Queers intar scenen.1000% tropical punk en galen blandning av afrokubanska och Latinamerikanska influenser blandat med punk, rock, hiphop och queer i en fartfylld show med de här fem galna brudarna. Bandet bildades 2006 i Buenos Aires i Argentina som en reaktion mot den stela rådande rockscenen i Latinamerika. Deras låtar är fyllda med ironi, kärlek och massa humor men även politik och motstånd. Förbered dig på en riktig punkshow och regelriktigt röj för det här bandet kommer du inte kunna sitta stilla till.

Musikverket är ett center för kulturarv och kulturliv inom musik, teater och dans, en öppen mötesplats för den skapande människan. Verksamheten riktar sig såväl till konstområdena inom scenkonsten som till alla andra intresserade.

Musikverket_logo_liggande_sRGB (1)

Foton: pressbilder