Vi närmar oss festivalen med stormsteg och släpper 6 nya akter till Urkult 2018 på valborg, ett valborgssläpp med andra ord. Det handlar ännu en gång om en härlig blandning, med budskap om bl.a. kultur, politik och känslor.

Under ledning av sångerskan Alsarah har den Brooklyn-baserade gruppen Alsarah & the Nubatones utvecklat sitt sound som de kallar öst-afrikansk retro-pop, där de frambringar tidlösa melodier och tunga beats med influenser från mötet mellan öst-afrikansk och arabisk musik.

Gulaza från Israel bjuder på en instrumental komposition, när de fortsätter utvecklingen av judiska-, jeminitiska kvinnors sångtradition, som tar med lyssnarna in i en värld av bön, passion, dans, kärlek och längtan efter frihet.

Med vacker och mångfacetterad musik, inspirerad av kulturarvet från den mångkulturella Podlaskie-regionen i Polen, får vi höra Karolina Cicha, som är en sångerska, låtskrivare, skådespelerska och något av en enkvinnasorkester.

Med en politik som känns röd-grön-rosa och musik som låter röd-gul-grön, presenterar vi den svenska gruppen Partiet, som blandar musik, politik och liveshow och på så vis levererar svettiga ösiga konserter.

Kanalen är rytmen, konsekvensen är dansen, känslan euforisk, lusten bubblande, rädslan är lämnande, kärleken ofrånkomlig, musiken är allt när DJ Livsfarligt intar danslogen, med ett eklektiskt, personligt utvalt set för varje tillfälle och sammanhang.

Inför årets invigning landar Eldfågel med vänner på Urkult, där de framför en föreställning om mörker och hopp, om att våga möta alla delar av sig själv och att hitta sin inre eld igen sedan allt tycks ha fallit och falnat.

Övriga inlägg

Urkult blir Västernorrlands kandidat till Stora turismpriset

Urkult har vunnit den regionala nomineringen till Stora Turismpriset! Stort tack till alla som har röstat på Urkult, ni ger oss kärlek och energi till att fortsätta skapa nya folkfester vid Nämforsen! Festivalen firar 25-års jubileum 2019 och har hunnit få många...

läs mer

Tack för ännu en magisk festival

Urkult 2018 har kommit till sitt slut ✦ Stort TACK och mycket kärlek till alla som har varit på festivalen, det har varit fantastiskt att ha er här! 2019 är det Urkults 25 år jubileum, då tänder vi åter eldarna - de som finns i våra hjärtan och de som lyser upp i...

läs mer

Urkult tar ställning mot rasistiska partier

Urkult är en festival med en rik internationell prägel och vi vet att musikhistoria skapas i möten mellan olika människor och kulturer. Dessa möten ger oss möjligheter till fantastiska upplevelser och bidrar till att människor får förståelse för varandra. Urkult är en...

läs mer

Lördag: Tunga beats och poetiska uttryck

Festivalens finaldag är fulladdad med tunga beats och poetiska uttryck! Retro-pop med influenser från öst-afrikansk och arabisk musik med Alsarah and the Nubatones. Fet fusion av soul, reggae, jazz och hiphop med Jaqee. En musik- och spoken word föreställning om...

läs mer