Eldnatten

Vid midnatt på torsdagen

EN MAGISK NATT

Eldnatten är Urkults invigningsceremoni och äger rum vid midnatt under torsdagen. Föreställningen kan innehålla allt från dans och akrobatik till poesi och musik, i en konstnärlig komposition som kretsar kring elementet eld.

Eldnatten ser alltid olika ut. Varje år bjuder Urkult in aktörer som får fria händer att skapa något alldeles unikt. Urkult och framför allt eldnatten kännetecknas av en speciell stämning som lockar besökare tillbaka år efter år för att mötas i glädje och gemenskap vid Nämforsen, en plats där människor har mötts sedan tusentals år.

Eldnatten

Foto Ida Olsson

Eldnatten

Foto Sture Marklund

GEMENSKAP & VÄRME

Något som sammanfattar eldnatten är gemenskapen. Tusentals människor samlas runt den stora scenen, folk sitter i den branta backen, i trappor, i träd. Tätt, tätt för det är alltid lika fullt. Många kommer tidigt för att få sin plats säkrad.

Tillsammans skapar vi minnen här på en plats där folk har samlats sedan urminnes tider.

ELDNATTEN 2022

I år har vi bjudit in cirkuskompaniet Nordcirkus från Edsåsdalen i Jämtland och kompositören Christian Cuadra från Sundsvall för att skapa något alldeles unikt.

”WHEN THEY COME”

”Smygande och krypande kommer de nyfiket men lite avvaktande fram från skrymslen och vrår. De vet att det finns en annan varelse där. Varelsen har elden. Trevande och försiktigt cirklar de runt varandra. Ytterst försiktigt tar de kontakt. Glädjen över att finna att ”De Andra” är fredliga och vänligt sinnade berusar och ger upphov till böljande relationer och starka kopplingar. När yran långsamt stillnar och eld blir till glöd och aska återvänder de … fler till antalet.”

Medverkande:

Tova Ekenberg – Koreograf, artist

Anna-Sara Wännman – Medskapare, artist

Tony Hadders – Medskapare, artist

AnnSofie Svensson – Medskapare, artist

Tsz-Hin Tang – Medskapare, artist 

Phillip Nässén – Medskapare, artist

Christian Cuadra – Kompositör

Daniel Oja – Producent, medskapare, riggare, tekniker, safety manager 

Sara Oja – Producent, medskapare, verksamhetsledare, team manager

When They Come

Foto Albert Rösch

Med stöd från:

Kulturrådet