Eldnatten

Vid midnatt på torsdagen

EN MAGISK NATT

Eldnatten är Urkults invigningsceremoni och äger rum vid midnatt under torsdagen. Föreställningen kan innehålla allt från dans och akrobatik till poesi och musik, i en konstnärlig komposition som kretsar kring elementet eld.

Eldnatten ser alltid olika ut. Varje år bjuder Urkult in aktörer som får fria händer att skapa något alldeles unikt. Urkult och framför allt eldnatten kännetecknas av en speciell stämning som lockar besökare tillbaka år efter år för att mötas i glädje och gemenskap vid Nämforsen, en plats där människor har mötts sedan tusentals år.

Eldnatten

Foto Ida Olsson

Eldnatten

Foto Sture Marklund

GEMENSKAP & VÄRME

Något som sammanfattar eldnatten är gemenskapen. Tusentals människor samlas runt den stora scenen, folk sitter i den branta backen, i trappor, i träd. Tätt, tätt för det är alltid lika fullt. Många kommer tidigt för att få sin plats säkrad.

Tillsammans skapar vi minnen här på en plats där folk har samlats sedan urminnes tider.

ELDNATTEN 2023: INSOMNIA

Eld gnistor och explosioner. Dans, jonglering och akrobatik. I år har vi bjudit in Infinite Moves för att skapa en alldeles unik föreställning.

Insomnia är en elddansföreställning för hela familjen.

”Under ytan bubblar och pyr det. Insomnia, en magisk värld som styrs och flätas samman av drömmar. Vi stänger ögonen, blundar lätt, hjärnvågorna dalar och musklerna börjar att slappna av. Där, precis innan sömnen tar över befinner vi oss i insomnia, gränslandet mellan fantasi och verklighet. I denna förunderliga värld får vi möta Magma. Vi följer med henne på en balansgång där drömmar och mardrömmar kommer till liv och tar kontrollen över hennes sömn men även korsar gränsen in till verkligheten. Kanske kan det magiska folket, Drömfångarna, hjälpa henna att få tillbaka kontrollen?”

Infinite Moves är baserade i Sverige och har skapat visuella föreställningar sedan 2015. Med passion för konst i rörelse strävar Infinite Moves efter att sudda ut kreativitetens gränser. Infinite Moves fusionerar ljuskällor så som eld och LED med dans, rörelse samt akrobatik. Med en stark anknytning till Latinamerika har man tidigare gästspelat och turnerat i bland annat Costa Rica och Mexico. Denna sommar står man bakom eldnatten tillsammans med en internationell ensemble med artister från Costa Rica, Mexico, Nicaragua, Spanien och Sverige.

Produktion: Infinite Moves

Konstnärliga ledare: Emelie Andersson, Alex Mejias

Artister: Adama Caballero, Adriana Olmos Castillo, Alex Mejias Martinez, Chiara Montiel Coppa, Emelie Andersson, Hanna Linné, Mana Rastan, Miguel Garcia Urbina, Patrik Karlsson, Polette Tello Diaz, Sara Carlsson

Insomnia foto KarloPhoto

Foto KarloPhoto

Med stöd från:

Kulturrådet