Eldnatten

Vid midnatt på torsdagen

EN MAGISK NATT

Eldnatten är Urkults invigningsceremoni och äger rum vid midnatt under torsdagen. Föreställningen kan innehålla allt från dans och akrobatik till poesi och musik, i en konstnärlig komposition som kretsar kring elementet eld.

Eldnatten ser alltid olika ut. Varje år bjuder Urkult in aktörer som får fria händer att skapa något alldeles unikt. Urkult och framför allt eldnatten kännetecknas av en speciell stämning som lockar besökare tillbaka år efter år för att mötas i glädje och gemenskap vid Nämforsen, en plats där människor har mötts sedan tusentals år.

Eldnatten

Foto Ida Olsson

Eldnatten

Foto Sture Marklund

GEMENSKAP & VÄRME

Något som sammanfattar eldnatten är gemenskapen. Tusentals människor samlas runt den stora scenen, folk sitter i den branta backen, i trappor, i träd. Tätt, tätt för det är alltid lika fullt. Många kommer tidigt för att få sin plats säkrad.

Tillsammans skapar vi minnen här på en plats där folk har samlats sedan urminnes tider.

ELDNATTEN 2024

TRiX och Långsjö Teater gör årets Eldnatt:

”I Era Själar”

En magisk mörk midnatt i sensommaren, ett konstverk i eld, toner och ord. Med ett tydligt budskap om försoning och läkning skapas en stark känsla av mening, ett vi. Att livet här på jorden är något vi har gemensamt. Eldcirkusföreställningen “I Era Själar” bygger på boken Profeten av Khalil Gibran, vars starka och innerliga texter om livets alla skeden i hundra år har berört miljontals människor över hela världen.

Årets eldnatt är skapad av gycklargruppen TRiX och Långsjö Teater. TRiX har de senaste decennierna gjort sig kända för sina medryckande och häpnadsväckande eldföreställningar och kommer nu för första gången till Urkult. Långsjö Teater är en multidisciplinär scenkonstgrupp som i föreställningen bjuder på levande musik och berättande. Detta är andra gången Långsjö teater spelar på Urkult. Medverkar i eldnatten gör även Ulrika Bodén med sina traditionella lockrop som påminner oss om fäbodlivet i de ångermanländska skogarna.

Eldnatten 2024

Foto Klara G

Projektledning och idé: Martin Gerhardsson

Texter ur Profeten av Kahlil Gibran

Textbearbetning: Annika Lykta

Förlag: Larssons

Musik: Kajsa Dahlström, Annika Lykta, Andréa Arlid

Koreografiöga: Maria Magdolna Beky Winnerstam

Ensemble: Martin Gerhardsson, Amy Alsegård, Linus Sköld, Caroline Backstad, Annika Lykta, Andréa Arlid och Kajsa Dahlström

Med stöd från:

Kulturrådet