VANLIGA FRÅGOR

Här hittar du svar på det mesta

Vad vill du veta?

Här hittar du vanliga frågor som vi ofta får samt information som kan vara bra att veta innan och när du kommer till Näsåker och Urkult. Allt ifrån var du kan sätta ner din tältpinne till var du kan handla schyssta varor. Och skulle du ändå inte hitta svaret via våra sidor eller vanliga frågor här nedan så kan du alltid maila.

En hållbar festival!

För att minska förbrukning av resurser, ta gärna med er egna bestick, vattenflaskor/muggar till festivalen! Vatten kan ni fylla på vid entrén till Festplatsen eller på Markusgården. Tänk även på att äta upp all mat du köper eller lagar för att minska matsvinnet! Läs mer om miljöarbetet här!

Välj kollektivtrafik när du reser till Urkult. SJ:s tåg går till Kramfors, där du byter till buss till Näsåker. Det finns direktbuss (Glädjetåget eller Ybuss) och direktåg (Urkultståget) från Stockholm till Näsåker. Läs mer om kollektivtrafiken här!

Vanliga frågor

Klicka på önskad rubrik så ser du svaret på frågan!

Biljetter köper du enklast via vår biljettsida. Ett antal biljetter säljs vid entrén från och med onsdagen. Biljettköpet är bindande. Ångrar du ditt biljettköp får du själv sälja den vidare. Biljetterna släpps oftast i dec / jan. Vill du ha billigast möjliga så köper du tidigt, vårt biljettpris höjs alltid två gånger. 

 

 Du kan köpa följande biljetter:

Festivalbiljett gäller hela festivalen inkl. Eldnatten. 
Endagsbiljett gäller fredag eller lördag
Eldnattsbiljett gäller torsdagen
 
Våra ålderskategorier är:
Vuxen 18 – 64 år
Ungdom 13 – 17 år
Ålderpensionär 65+ 
Vi ger ingen rabatt till andra än ålderpensionärer.
Inne på festivalområdet erbjuder ett antal olika aktörer på ekologisk och i möjligast mån närodlad mat. Det finns flera veganalternativ. Priser ligger på alltifrån 40 kr – 150 kr 

 

Det finns även ett stort antal aktörer utanför festplatsen dock kan vi inte garantera att de säljer ekologiskt eller närodlat. Förutom på Urkults egna schyssta marknad där vi ställer höga krav på våra utställare/försäljare. 
 
Coop Nära håller öppet extra under hela festivalen se till att ha gott om tid då det ofta bildas köer. Det finns även en  mindre Icabutik och macken Stureplan som har ett mindre utbud basvaror. 
 
För färdigmat finns även Ingelas café, Flintabaren och Fäbodammen som ligger 1,5 km mot Sollefteå. 
Kolla gärna på vår karta för information om var allt ligger. 
 
På vår mat eller marknadssida hittar du mer information. 
Nej tyvärr, har vi ingen möjlighet att erbjuda boende. Runt om i Näsåker med omnejd finns olika campingar att boka in sig på. Därtill finns masslogi som ligger i Näsåkers skola, samt privata uthyrare. Information om respektive hittar du på vår camping & logi sida. De allra flesta öppnar sina bokningar i maj/juni du får själv kontakta dem. Eftersom de är enskilda aktörer har vi inte möjlighet att uppdatera tillgängligheten. 
Inne på området uppmanar vi alla att använda våra sopsorteringstationer. Återanvänd gärna ditt öl- eller vinglas. Det är tyvärr inte tillåtet att ta med vätska in alla blir visiterade av Urkultpersonal vid entrén. Vet du med dig att du har vätska häll gärna ut det innan på anvisad plats. Strax innanför entrén kan du fylla på en medhavd flaska dock kan vi inte acceptera GLASFLASKOR då en olycka händer så lätt och det är många som går barfota under Urkult. 

 

 

I polettboden är det 18 år som gäller. 
 
Hundar eller andra djur är inte tillåtna på omådet. För hundens bästa – ta inte med den till Näsåker under festivalveckan. 
Inne på området finns Urkults egen bankomat som öppnar på fredagen. 

Många aktörer tar idag även Swish eller Izettle. Men de flesta tar endast kontanter. 

På Coop Nära och Ica finns begränsat med kontanter och det brukar ta slut fort. Så se till att ta med dig innan du kommer. Närmsta bankomat utanför Urkult finns i Ramsele (30km) eller Sollefteå (42km). 
Urkult äger rum i ett naturskönt område, där tillgängligheten är begränsad på sina ställen. På vår tillgänglighetssida hittar du mer information.

Det är förbjudet att ta med hund in på festplatsen, med undantag för ledarhundar samt service/signalhundar i tjänst. För hundens egen skull, ta inte med den till Näsåker under festivalveckan. 

Under festivalen finns en vägbom vid kyrkan. För att köra förbi den behövs ett bilpass, som hämtas av behöriga på Markusgården (under festivalen) eller på Urkults kontor (innan festivalen). Under festivalen råder tillfälligt parkeringsförbud i byn samt utefter nipan, för att räddningstjänst och ambulans måste kunna ta sig fram. Den som parkerar efter gatan kan få parkeringsböter. Det bästa alternativet är att ställa bilen på den stora parkeringen mellan kyrkan och riksväg 90, intill Sigges Familjecamping. Där kostar det 50 kronor att parkera per dygn. Där finns det gott om platser. 
Festplatsen har i år öppet:

Tors: 17-02.30

Fre-Lör: 12.30-02.30

Upphittade saker lämnas till festivalkansliet på Markusgården eller Informationsboden inne på festplatsen. Efter festivalen lämnar vi sånt som plånböcker och mobiltelefoner till Polisen i Sollefteå. Det som finns kvar efter festivalen samlas på Urkultskontoret i Näsåker. 

Nästan alla konserter hålls utomhus så ta med er regnkläder!

Du får inte föra med dig egen alkohol in på festplatsen, inte heller glasflaskor. Vi serverar öl, vin och cider och för att kunna göra det så måste vi följa lagar och regler. På Urkult serverar vi ingen starksprit. 

 

Det är det 18 + som gäller och du visar giltigt ID samt köper din polett i polettboden. 

Karta över Näsåker och Urkult

Med stöd av:

Kulturrådet