På Urkult är barnen viktiga och har en central plats. Här deltar barnen i det stora äventyret. Här möts alla över generationsgränser. Här är alla välkomna. De minsta ska också vara nöjda med sitt besök. Tryggheten värmer, både från människor och platsen. Nu presenterar vi barnens festivalprogram!

Följ med på äventyr med Nalle Clown där han finner magiska ting av olika slag. Upplev den trollska fäboden och vallmusiken i den audiovisulla folkmusikföreställningen Långt bort i skogen, med Maria Jonsson och Sofia Sandén). Den mycket unga publiken får med förtjusning hänföras av hunden och dess mamma i föreställningen Voff!, med Karin Larsson från Ögonblicksteatern i Umeå. Skogsnästeatern bjuder på två föreställningar från våra djupaste skogar med Vintergatans viskningar och Skogsrötter. I Det stora äventyret att hitta älvrået får vi slå följe med fiskaren Izze för att hitta ett mystiskt väsen och höra hennes förtrollande sagor om vatten och dess kraft, signerat Pia Fries.

På Urkult erbjuder vi även kurser och workshops för barn i alla åldrar som Cirkus Prova-på, Ansiktsmålning, Luffarslöjd med Slöjdverkstan, Graffitiverkstan och konstnärsverkstad.

URSPEL
Det första barnen möter inne på festplatsen är Urspel. Här kan barn gå på lina eller styltor, känna magpirret i de stora gungorna, delta i medeltida spel eller bara njuta av den lekfulla atmosfären. Urspelsplatsen byggs upp på nytt varje år av lekfulla och kluriga volontärer som gör allt för att platsen ska bli något barnen kan minnas länge. Urspel är en lekplats för barn och vuxna att i riktigt sprudlade urkults-anda leva ut sitt inre barn.
Självklart sker all lek på allas villkor och med eget ansvar. Urspel är en plats vi tar hand om varandra och värnar allas säkerhet.

CIRKUSTÄLTET
På Hembygdsgårdens gräsmatta hittar du det stora blå Cirkustältet. Här kan du se teater, gå på cirkusskola och annat kul. Det mesta är tänkt för barn men vuxna är såklart alldeles välkomna också.När tältöppningen stängs så börjar föreställningen och vi tar oss till en äventyrlig och magisk värld. Spännande! Vad kommer hända? Kom och upplev!

LÅNGT BORT I SKOGEN (5-10 år)
I den audiovisuella folkmusikföreställningen Långt bort i skogen är temat fäbod och vallmusik. I föreställningen får publiken lära sig om livet på fäboden. Hur såg vardagen ut för fäbodkullan? Hur lockade hon på djuren eller kokade messmör? Vallvisor blandas med svängiga låtar. Musiken liveloopas och integreras med publiken som både får dansa fäboddisco och vara med och spela in ett ljudlandskap. På filmduken visas dels gamla arkivfilmer och dels nya filmer från Karl Tövåsens fäbod utanför Rättvik. Välkommen att insupa en fantastisk del av vår kulturhistoria med alla sinnen!

NALLES CLOWNSHOW (familjeföreställning)
Humor, värme och clownens klassiska väska fylld med förundran. Följ med på äventyr med Nalle Clown där han finner magiska ting av olika slag. Nalle Clowns show är språklös och anpassad för alla åldrar. Nalle Clown är grundaren av Clowner Utan Gränser och har 20 års erfarenhet av att sprida skratt, cirkus och magi till barn och deras familjer över hela jorden. När Nalle Clown inte är ute på turné så arbetar han som regissör på Grönlands Nationalteater och som clownprofessor på Stockholms konstnärliga högskola i Stockholm.

VOFF! (0-2 år)
Det handlar om en liten hund. Voff! En skådespelare och en handdocka. Sånger, rim och rytmer. En liten pjäs om stora känslor! Glad! Ensam och rädd… Arg! Och att till slut få krypa upp i en varm famn. Karin Larsson från ögonblicksteatern i Umeå är skådespelaren i föreställningen för de allra allra minsta. I voff! får små barn tillsammans med sina föräldrar eller andra vuxna ett lekfullt möte med teater. I Voff! låter sig den mycket unga publiken med förtjusning hänföras av hunden och dess mamma.

DET STORA ÄVENTYRET ATT HITTA ÄLVRÅET (minst 6 år, gärna med förälder)
Älvrået är ett mystiskt väsen, vi vet inte riktigt var hon bor eller befinner sig. Men då och då besöker hon människovärlden för att berätta förtrollande sagor om vatten och dess kraft. Ta gärna med dig en vuxen och slå följe med fiskaren Izzy som lyckats locka upp henne ur älven. Hen tar er då med på ett äventyr där ni letar reda på Älvråets gömställe. Var beredda på att det är långt att vandra, och när ni kommer fram, se till att vara tysta och smyg så inte Älvrået oroas och försvinner tillbaka till sin vattenvärld. Hon väntar och hoppas ni hittar henne för hon har något att berätta…

VINTERGATANS VISKNINGAR (6-11 år)
En musikalisk och förtrollande historia från våra djupaste skogar. En föreställning om rädsla, rötter och att våga berätta sanningen. Med inspiration från våra djupa skogar har vi blandat vårt nordiska kulturarv med influenser från Indien och orienten och skapat en historia om det viktigaste vi har – varandra. En föreställning om människan och naturen. I denna saga möter vi både indiska gudar, älgar och stortroll i en musikalisk dröm under nattens stjärnhimmel. Det är också en berättelse om två rädda barn långt ute i skogen och om två ännu räddare föräldrar hemma på gården.

SKOGSRÖTTER
Sagor och irrfärder från myr och mosse. En rullande sagovagn från våra djupa Ångermanländska skogar. Skogsnästeatern presenterar små musikaliska sagor och sånger om hallonmaskar, bladverk och småtroll. Berättande, dockspel och levande musik rullar fram från urskog och myrland. Dyrbara tårar och kluckande skratt, om undret i det lilla och vår vackraste skatt. En hyllning till jorden, skogen och solen. Kom och hjälp oss öppna upp teatervagnens magiska luckor och upplev skogens sagor och sånger tillsammans med oss!
Berättare: Petra-Eleonora Svedberg, Musiker: Kamilla Sol