Bli volontär

Utan volontärer - inget Urkult

 En annorlunda upplevelse

Varje år jobbar över 600 volontärer för att Urkult ska bli verklighet. Det är tack vare alla eldsjälar som festivalen finns och fortsätter att finnas.
Att vara volontär på Urkult är ofta intensivt, tokigt och roligt, du träffar mycket människor och kanske rentav upptäcker dolda talanger hos dig själv!

För 12 timmars volontärarbete under festivalen får du:

  • Inträde till festivalen
  • Fika i personalfiket
  • Tältplats på volontärcampingen

Som volontär jobbar du minst 12 tim under festivalen. Oftast uppdelat på 2-3 arbetspass. Om du vill volontära på Urkult fyller du i anmälningsformuläret som kommer att dyka upp här under våren.

I formuläret anger du vad du helst vill jobba med och berättar lite om dig själv och dina erfarenheter. I mitten av juni börjar volontärsamordnaren att placera ut volontärerna (de som anmält sig) i olika arbetsgrupper; tex Säkerhetsgruppen, Entrén och Miljögruppen.

Du får via mail besked om vilken grupp du har blivit placerad i, och du får kontakt till den som är gruppansvarig – till denna person bekräftar du så fort du kan att du vill behålla din plats.

Gruppansvarig förser dig senare med schema och den information du behöver inför festivalen.

Bra att veta innan du ansöker om att bli volontär:

  • Planera din resa. Näsåker är en liten by i ett glesbebyggt område, se till att så tidigt som möjligt ha koll på hur du tar dig till och från festivalen – för att undvika att sätta dig i en situation att du måste göra avhopp i sista minuten.
  • De flesta arbetsgrupper har ett introduktionsmöte med alla sina volontärer torsdag 1 aug (festivalens första dag) innan festplatsen öppnar, mötestiden brukar vara tidigast kl 12 eller senast kl 16 och mötet varar ca 1-1,5 tim. Om du inte kan vara på plats i Näsåker så tidigt behöver du ange det i formuläret så att volontärsamordnaren kan ta det i beaktning när den placerar dig.
  • Vi kräver att du är helt nykter under dina arbetspass.

Vi har begränsad möjlighet att ta emot minderåriga volontärer men försöker så långt vi kan att erbjuda volontärplats till alla. Du behöver vara minst 13 år för att ansöka. Ungdomar 13-15 år behöver ha målsmans godkännande. 

Ansökningsformuläret öppnar igen den 2:a maj 2019!

Volontärcampingen

Alla volontärer får bo gratis på volontärcampingen. Volontärer som vill bo på någon annan camping bokar och betalar den själv.

Volontärcampingen är belägen vid älvstranden, precis nedanför byn.
Endast tältplatser. 15-20 minuters promenad till festplatsen, nära byns allmänna bastu, torrdass, ingen elektricitet, sopsortering, dricksvatten från tank.
En del av campingen är drogfri.

Obs! Ingen bilväg till campingen. Stigen är brant och kan bli lerig när det är blött.

För de volontärer som inte har eller inte vill ta med eget tält erbjuder Urkult ett begränsat antal sovplatser i våra stora militärtält som rymmer uppemot 20 pers/tält, här bor volontärerna i mixade åldrar och kön/genus. Om du önskar plats i militärtält anger du detta i ansökningsformuläret.

Urkult söker ansvarspersoner och långtidsvolontärer

 

Långtidsvolontärer sökes till:

Soltorget

Vi söker någon som vill engagera sig mer i festivalen och vara en del av planering och genomförandet av Solidaritetstorget under Urkult 2019. Vi söker dig som har tid för ett ideellt engagemang från mitten på februari, några timmar i månaden med intensivare perioder. Det är meriterande om du har ett kontaktnät med olika typer av organisationer och nätverk som jobbar med fred, miljö och solidaritet. Det kan handla om antirasism, jämställdhet, funkisrörelsen, med mera. Du kommer bli en del av en gemenskapen som varje år skapar Urkult tillsammans.
Läs mer om att vara långtidsvolontär och förmånerna nedan. Vill du veta mer om Soltorget hör av dig till soltorget@urkult.se  

 

Vad är ansvarspersoner och långtidsvolontärer för något?:

Ansvarsperson är benämningen på den som är ansvarig för ett visst område av festivalen. Festivalens organisation består av ca 60 ansvarsområden. Vissa områden har två ansvarspersoner andra har en, detta ser olika ut för de olika områdena från år till år beroende på behov. Att vara ansvarsperson är ett ideellt uppdrag, det är som att vara en volontär som är engagerad året om. Du har ett större ansvar men också stor frihet att organisera ditt område. Du behöver vara anträffbar på mail under hela året, det är bra om du åtminstone ibland har möjlighet att delta vid stormöten i Näsåker (ett på hösten och ett på våren), och du behöver oftast kunna vara i Näsåker från söndagen innan festivalen (28 juli) till söndagen efter (4 aug), en vecka alltså.

 

Långtidsvolontär, långtidare eller sidekick (kärt barn har många namn) är en volontär som tar ett större ansvar och jobbar tight med ansvarspersonen/erna för sitt område. En mycket viktig funktion. Långtidare går oftast inte på schema utan kommer överens med ansvarspersonen/erna hur mycket och när de jobbar, men minst 18 timmar. För detta får en mat de dagar en jobbar plus fika i personalfiket under festivalen. Långtidare erbjuds även tältplats på volontärcampingen under festivalen, såsom övriga volontärer.