Bli volontär

Utan volontärer - inget Urkult

 En annorlunda upplevelse

Varje år jobbar över 600 volontärer för att Urkult ska bli verklighet. Det är tack vare alla eldsjälar som festivalen finns och fortsätter att finnas.
Att vara volontär på Urkult är ofta intensivt, tokigt och roligt, du träffar mycket människor och kanske rentav upptäcker dolda talanger hos dig själv!

För 12 timmars volontärarbete under festivalen får du:

  • Inträde till festivalen

  • Fika i personalfiket

  • Tältplats på volontärcampingen

Som volontär jobbar du minst 12 tim under festivalen. Oftast uppdelat på 2-3 arbetspass. Om du vill volontära på Urkult fyller du i anmälningsformuläret som kommer att dyka upp här under våren.

I formuläret anger du vad du helst vill jobba med och berättar lite om dig själv och dina erfarenheter. I mitten av juni börjar volontärsamordnaren att placera ut volontärerna (de som anmält sig) i olika arbetsgrupper; tex Säkerhetsgruppen, Entrén och Miljögruppen.

Du får via mail besked om vilken grupp du har blivit placerad i, och du får kontakt till den som är gruppansvarig – till denna person bekräftar du så fort du kan att du vill behålla din plats.

Gruppansvarig förser dig senare med schema och den information du behöver inför festivalen.

Bra att veta innan du ansöker om att bli volontär:

  • Planera din resa. Näsåker är en liten by i ett glesbebyggt område, se till att så tidigt som möjligt ha koll på hur du tar dig till och från festivalen – för att undvika att sätta dig i en situation att du måste göra avhopp i sista minuten.
  • De flesta arbetsgrupper har ett introduktionsmöte med alla sina volontärer torsdag 1 aug (festivalens första dag) innan festplatsen öppnar, mötestiden brukar vara tidigast kl 12 eller senast kl 16 och mötet varar ca 1-1,5 tim. Om du inte kan vara på plats i Näsåker så tidigt behöver du ange det i formuläret så att volontärsamordnaren kan ta det i beaktning när den placerar dig.
  • Vi kräver att du är helt nykter under dina arbetspass.

Vi har begränsad möjlighet att ta emot minderåriga volontärer men försöker så långt vi kan att erbjuda volontärplats till alla. Du behöver vara minst 13 år för att ansöka. Ungdomar 13-15 år behöver ha målsmans godkännande. 

Vid frågor är du välkommen att höra av dig på: volontar@urkult.se

Volontärcampingen

Alla volontärer får bo gratis på volontärcampingen. Volontärer som vill bo på någon annan camping bokar och betalar den själv.

Volontärcampingen är belägen vid älvstranden, precis nedanför byn.
Endast tältplatser. 15-20 minuters promenad till festplatsen, nära byns allmänna bastu, torrdass, ingen elektricitet, sopsortering, dricksvatten från tank.
En del av campingen är drogfri.

Obs! Ingen bilväg till campingen. Stigen är brant och kan bli lerig när det är blött.

För de volontärer som inte har eller inte vill ta med eget tält erbjuder Urkult ett begränsat antal sovplatser i våra stora militärtält som rymmer uppemot 20 pers/tält, här bor volontärerna i mixade åldrar och kön/genus. Om du önskar plats i militärtält anger du detta i ansökningsformuläret.

Urkult söker ansvarspersoner och långtidsvolontärer/sidekicks

 

Långtidsvolontärer/sidekicks sökes till:

Ungkult

Vill du göra skillnad för ungdomar? Vill du guida nya Urkultsbesökare in i den anda som vi alla älskar? Vi söker 1-2 volontärer till årets Ungkult-läger. Ungkult är ett alkoholfritt läger för ungdomar upp till 20 år, som äger rum veckan innan festivalen och under festivaldagarna (27 juli-4 augusti). Deltagarna hjälper till att arrangera festivalen och arbetar under dagarna med de olika ansvarsområdena bakom kulisserna på festivalen. Du som volontär kommer, tillsammans med en ansvarig ledare och ungdomarna själva, att skapa gemenskap, hjälpa till med ansvarstagande och praktiska ramar, och framförallt ha väldigt roligt! Under Ungkults-veckan är man som volontär ”i tjänst” hela tiden, och ansvarar för lägret under hela perioden inklusive festivaldagarna, men det finns också mycket tid till återhämtning och egentid under dagarna då ungdomarna är på sina uppdrag. Lägret är alkohol- och drogfritt och det gäller självklart volontärer också, även under festivaldagarna. Resan till och från Näsåker ordnar man på egen hand, men Ungkult står för mat under lägret och festivalbiljett. Du får gärna vara van Urkults-deltagare/volontär och ha erfarenhet från att arbeta med ungdomar, men det är inget krav. En social personlighet är det viktigaste!

Vid intresse, hör av dig till: kontoret@urkult.se

Mat och engångsartiklar

Arbetet innebär att under ledning av och tillsammans med ansvarspersonen boka och vara värd för de matförsäljare som finns inne på festplatsen. Alla som står där ska servera mat baserad på ekologiska råvaror och Urkult strävar efter att det även ska bli större andel lokala råvaror. Den som är matansvarig är även en kontakt med Urkults egna matställen såsom personalfiket mm.
Att beställa engångsartiklar och städartiklar samt fördela dem bland Urkults egna områden är också en uppgift som ingår i området. Arbetet med det börjar under våren, med att kontakta ansvarspersoner som har behov av engångs- och/eller städartiklar, stämma av med vad som finns överblivet sedan tidigare år och sammanställa beställningen som i dagsläget görs via ett lokalt inköpsföretag. En stor uppgift är att säkerställa att alla matrelaterade engångsartiklar (tallrikar, bestick, muggar osv) som köps in via Urkult eller direkt av matförsäljarna är komposterbara. Under festivalveckan är ansvaret att fördela ut artiklarna till alla som behöver.
Under 2019 söker vi en långtidsvolontär som successivt vill ta över området.
 

Vid intresse, hör av dig till: kontoret@urkult.se

Ansvarsperson sökes till:

El-ansvar

El-ansvarig till festivalen 2020 sökes (du som är intresserad behöver kunna närvara och bli introducerad under 2019 års festival)

Den elansvarige för Urkultfestivalen ska vara behörig elektriker och ansvara för elsäkerheten under festivalen. Arbetet omfattar beställning av tillfällig anslutning, hyra av elmaterial, planering och montering av ljus och kraft till festivalområdet. Jour under festivalen, då minst en elektriker måste finnas inom festivalområdet eller i absolut närhet till området under hela festivaltiden (torsdag till natt mot söndag). Dokumentation finns för all installation. Arbetet med montering tar normalt 3-4 dagar och demontering kan klaras under söndagen.

 
Arbetsgruppen måste bestå av två elektriker ( varav minst en är behörig)  och fyra el-kunniga volontärer. Alla kommer att ha många arbetstimmar (50-100), knappast någon plats för en 12 h volontär utom möjligen för söndagsrivningen då man kan göra en insats även utan omfattande bakgrundskunskaper.
 
Vid intresse, hör av dig till: kontoret@urkult.se
 

Vad är ansvarspersoner och långtidsvolontärer för något?:

Ansvarsperson är benämningen på den som är ansvarig för ett visst område av festivalen. Festivalens organisation består av ca 60 ansvarsområden. Vissa områden har två ansvarspersoner andra har en, detta ser olika ut för de olika områdena från år till år beroende på behov. Att vara ansvarsperson är ett ideellt uppdrag, det är som att vara en volontär som är engagerad året om. Du har ett större ansvar men också stor frihet att organisera ditt område. Du behöver vara anträffbar på mail under hela året, det är bra om du åtminstone ibland har möjlighet att delta vid stormöten i Näsåker (ett på hösten och ett på våren), och du behöver oftast kunna vara i Näsåker från söndagen innan festivalen (28 juli) till söndagen efter (4 aug), en vecka alltså.

Långtidsvolontär, långtidare eller sidekick (kärt barn har många namn) är en volontär som tar ett större ansvar och jobbar tight med ansvarspersonen/erna för sitt område. En mycket viktig funktion. Långtidare går oftast inte på schema utan kommer överens med ansvarspersonen/erna hur mycket och när de jobbar, men minst 18 timmar. För detta får en mat de dagar en jobbar plus fika i personalfiket under festivalen. Långtidare erbjuds även tältplats på volontärcampingen under festivalen, såsom övriga volontärer.

Nästa festival hålls den 1-3 augusti 2019

Urkult Lärkvägen 1, 880 30 Näsåker