Solidaritets-torget

En plats för de stora frågorna

Solidaritetstorget är en mötesplats där frågor om fred,
miljö och solidaritet diskuteras, mitt på festivalområdet.

Här samlas olika organisationer under parollerna hållbar utveckling, demokrati och solidaritet.
Du kan välja en blandning av aktiviteter, information och utställningar.
Håll även ögonen öppna under festivalen för organisationernas filmer, workshops och seminarium.

Tack alla fantastiska organisationer och nyfikna publik som var med och skapade Solidaritetstorget 2019. Tillsammans skapade vi en trygg mötesplats för viktiga frågor rörande vår omvärld! 

  • Vill ni vara med på Solidaritetstorget under Urkult 2020?!
    I februari börjar arbetet för att forma nästa års solidaritetstorg. Vi söker organisationer, nätverk och föreningar som vill skapa fina möten och forma Solidaritetstorget tillsammans med oss under den 26:e Urkults festivalen. Intresserad? Skicka ett e-post till soltorget@urkult.se så får ni veta mer och berätta för oss vad ni pysslar med och kan bidra med till Solidaritetstorget. Vill ni ha en programpunkt (ca 60 min) i biosalongen, anmäl intresse senast 30 mars!

Aktivitetsinfo 2019

Is Revolution Still Possible? The Trajectories  of the Civil Movement in Sudan
On December 13th 2018  a small demonstration erupted i Damazin, a town in Southern Sudan against the Islamist military government who ruled the country for thirty years. This one small protest has led to an epic peaceful  struggle where millions of people are taking it to the streets untill today. In its seventh month the nonviolgent political movement achieved alot but not the civilian led government it fights for. More than 200 protesters were killed including children , hundreds injured, tens raped and the will for a civilian government never been as strong. Why do Sudanese people call thier political action revolution? Is it still possible to talk revolution in the era of neoliberalism? 

Svalorna Latinamerika
Vi berättar om hur Svalorna Latinamerikas samarbetsorganisation Chasqui arbetar med barn och ungdomar i Bolivia med de utbredda samhällsproblemen, könsrelaterat våld och brist på jämställdhet. I Bolivia finns lagar som regeringen instiftat i syfte att förespråka jämställdhet och förebygga könsbaserat våld men människor på landsbygden får ofta inte tillgång till informationen och gamla könsroller lever kvar. Chasqui organiserar workshops på skolor i landsbygden för att förespråka jämställdhet.
Filmvisning: Hamada
Mitt ute i den algeriska öknen bor nästan 200 000 västsaharier i flyktingläger sedan 40 år tillbaka. Hamada är en skildring av tre unga vänner i flyktinglägret som aldrig sett sitt hemland Västsahara. Den prisbelönta filmen hade premiär i början av 2019 och visas nu på Markusgården, den 2 augusti, kl. 15. Arrangör: Emmaus Stockholm, Afrikagrupperna.

Fredsloppet
– spring för fred och solidaritet
Spring eller gå för den fråga som ligger dig närmast om hjärtat. Vi arrangörer deltar i solidaritet med Västsahara – Afrikas sista koloni. Deltar gör också löpare från årets Sahara Marathon i de västsahariska flyktinglägren. Banan är ca 4,2 km, alla är med utifrån egna förutsättningar. Avslutas med avslappning och prisutdelning. Vi välkomnar alla, oavsett träningsvana. Ingen föranmälan krävs. 

Kampen för de ensamkommande
Musik och tal med ensamkommande afghanska ungdomar. På grund av Sveriges rådande asylpolitik är det omöjligt att säga vilka ungdomar som kommer att kunna medverka. Några har fått permanenta uppehållstillstånd men söker sommarjobb, några har tillfälliga uppehållstillstånd och vet inte hur länge de får stanna. Det finns också de som är kvar i asylprocessen och andra som är i utvisningsprocess. Medverkar gör Ung i Sverige Västerbotten, Stöttepelaren, Stoppa Utvisningarna av afghanska ungdomar och ev. fler, alla med samma mål att stötta de ensamkommande och stoppa utvisningarna till Afghanistan. 

Samtal om aktivism och solidaritet i praktiken
För att kämpa emot miljöförstörelse, rasism, patriarkat och samtliga former av förtryck behövs allianser mellan olika rörelser. Att solidarisera sig med andra handlar inte om medlidande eller välgörenhet. Det handlar om att se varandras agens och driva en gemensam kamp framåt. I det här panelsamtalet pratar organisationer som står på Solidaritetstorget kring just vad solidaritet innebär för dem, vilka solidariska praktiker som återfinns i deras aktivism och vilken typ av solidaritet de skulle vilja se i deras och andras framtida aktivism.

LIVSVIKTIGT – våra röster måste höjas!
Föreningarna Sveriges Fredsråd, Folkkampanjen mot Kärnkraft-Kärnvapen och Nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken ger tre perspektiv på kärnkraft, kärnvapen- Nato och atomvinter. Programmet inleds med filmen 2053 av Isao Hasimoto -ett videoverk om vansinnet med kärnvapen. Vidare får vi lyssna till röster om de stora krigsövningar som nu pågår i Sverige, om förvaringen av avfallet från kärnkraftverken och till senaste nytt om det planerade finsk-ryska kärnkraftverket vid finska Bottenviken.

Deltagare på Solidaritetstorget 2019

Afrikagrupperna

Aktivisterna i Edsele

Djurens rätt
https://www.djurensratt.se/
Instagram: @djurensratt

Emmaus Stockholm

Folks of Bengal

Folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapen

Samt: Kvinnor för fred och Nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken

http://facebook.com/SundsvallFolkkampanjen/
http://folkkampanjen.se
http://www.kvinnorforfred.se 
https://www.facebook.com/groups/244020902336780/ 

Framtidsjorden
www.framtidsjorden.se 

Fältbiologerna
https://www.faltbiologerna.se/ 
https://www.facebook.com/faltbiologerna/ 

Föreningen Soluppgången

 Jordens vänner

 

Kristna Freds

 

Mingus bok och skivbutik

 

Najlaa Eltom

 

Svalorna Latinamerika
Instagram: @Svalornalatinamerika 

 

Ung i Sverige Västerbotten
Samt: Nu är det nog, Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar och Stöttepelaren. 

 

Vardagens civilkurage

 

Älvräddarnas samorganisation

Med stöd av:

Kulturrådet