Den 4 till 6 augusti 2022 går den 26 upplagan av Urkultfestivalen av stapeln. Nu släpper vi de första artisterna inför sommarens Urkult: Fanfare Ciocărlia, Sara Parkman och Gåte!

Fanfare Ciocărlia
Tut-i-luren! De började som en bröllopsorkester i den lilla byn Zece Prăjini i nordöstra Rumänien men har efter tusentals konserter och miljontals kilometer på vägarna uppnått kultstatus världen över. Förvänta er ett kraftfullt tryck från tubor och tenorhorn, blandat med en kakafoni av trumpeter and saxofoner när det rumänska brassbandet Fanfare Ciocărlia äntligen kommer till Urkult och bjuder på östeuropeisk bleckblåsmusik när den är som störst, bäst och vackrast!
VIDEO https://youtu.be/rmdpVuG-fGA

Sara Parkman
Med folkig fingertoppskänsla, lekfull avant-garde och ohöljt allvar, frammanar hon en musikalisk hägring som rör sig med självklarhet mellan det rurala och det urbana. Från den trollska fäboden till den anarkistiska queerklubben. Med poetiska 80-talssynthar och flödande fioler skjutsar hon oss utmed skogsbilvägarna, till en plats där rå jordmån möter glitter och neon. Sara Parkman, spelman, kompositör och tredje generationens prästbarn är en av våra mest intressanta musikskapare och live-artister just nu. Det är finkultur, det är fulkultur, det är funktion och stor konst. Och det är djupt mänskligt. Vi välkomnar Sara till Näsåker och Ådalen, platsen där gud ”på samma gång log och vredgades”. Och jävlar i våra själar så mäktigt det kommer att bli!
VIDEO https://youtu.be/kpJvfqkfNYg

Gåte
Alternativ folkrock. Gåte grundades 1999 av de norska syskonen Sveinung och Gunnhild Sundli. Deras unika kombination av traditionell norsk folkmusik och explosiv progressiv rock förde dem snabbt från källarlokalen till flera av de största scenerna i Skandinavien. Efter ett långt uppehåll är Gåte nu tillbaka i en ny inkarnation. Med en uppdaterad, men samtidigt bekant, ljudbild utforskar de Gåte-universumet vidare. Bandet gör bara två festivalspelningar i sommar, så det blir en grymt exklusiv upplevelse!
– Vi hadde en av våre første konserter på Urkult og festivalen gjorde sterkt inntrykk og inspirerte videre utvikling av Gåte. Å returnere nå for å avslutte hovedscenen føles så riktig og helt fantastisk. Det er rett og slett en drøm som går i oppfyllelse, hälsar Gåte.
VIDEO https://youtu.be/DkHFJN7qBfU