Nu presenterar vi soul och r’n’b med Nomfusi från the township i Östra Kapprovinsen, nyskapande men traditionsburen samisk musik och jojk med Kajsa Balto, Härnösands jiddish- och klezmerdrottning Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelye och reggae-gungande kärlek och respekt med Syster Sol inför sommarens festival!

NOMFUSI
Nomfusi föddes i townshipen KwaZakhele i Östra Kapprovinsen. Hon växte upp med en ensamstående mamma och en frånvarande pappa, som avtjänade ett långt fängelsestraff. Genom att följa med sin mamma medicinkvinnan på veckovisa Sangoma-ritualer, där sång och dans var ett viktigt inslag, kom inspirationen till den framgång som idag är internationell.
Nomfusi varierar olika musikstilar som afropop, afrosoul, gospel och ballader med maskandi-gitarrer och dansanta township-rytmer. I sitt skapande skildrar hon den utsatthet det innebär att växa upp i Sydafrikas kåkstäder, men sjunger också om en hoppfull framtid där egna val och solidaritet har stor betydelse. En liten kvinna med en mäktig röst och ett scenframträdande som har är rena dynamiten.
VIDEO https://www.youtube.com/watch?v=IGS50zNG95U

KAJSA BALTO
Urkraft möter modernitet i Kajsa Baltos alldeles unika musikaliska universum. Hon framför sitt material med en förtrollande intensitet och skapar tillsammans med sina enastående musiker magiska musikaliska ögonblick som tar med oss på en sinnesutvidgande, vacker och stämningsfull hyllning till moder jord. Kajsa har under de senaste åren utmärkt sig för sitt själfulla vokaluttryck och har prisats för sin musikutgivning och sina liveframträdanden. Hon bär med sig traditionen från Kárášjohka älv, i Finnmark fylke i norra Norge, där hennes far kommer från. Själv är hon född och uppvuxen i Oslo och kontrasten mellan de två platserna har präglat hennes möte med jojken och den traditionsburna samiska musiken. Kajsas konstnärskap är ett ypperligt exempel på hur musiken inte känner några gränser och hur den kan vara ett gemensamt språk som upplöser alla kulturella gränser.
Kajsa Balto, sång
Ragnhild Tronsmo Haugland, cello
Aleksander Sjølie, gitarr
Karoline Bjørhei, trummor
VIDEO https://www.youtube.com/watch?v=cmK8IGK1Dig

LOUISA LYNE & DI YIDDISHE KAPELYE
Det var inte uppväxten i Härnösand som fick Louisa Lyne att förälska sig i de judiska traditionerna utan den lust och det brinnande intresset som uppkom redan vid första mötet med musiken. Tillsammans med de skickliga musikerna i di Yiddishe Kapelye skapas en varm och känslosam atmosfär där Louisas starka och karismatiska röst levandegör berättelser om vemod och livsglädje.
Musiken har med åren blivit alltmer banbrytande och full av överraskningar. Recensionerna har varit översvallande och framgången har också lett till ett flertal internationella priser och nomineringar. De har fört klezmern in i samtiden och till den stora publiken.
Louisa Lyne, sång
Edin Bahtijaragic, dragspel & cajon

Pernille Rømer, kontrabas

Anna Thorstensson, cello

Irina Binder, violin

Anders Thorén, piano, sång, gitarr
VIDEO https://www.youtube.com/watch?v=xBex4K2cQ7Y

SYSTER SOL
Med kärlek och solsken i våra hjärtan välkomnar vi tillbaka en favorit på Urkults-scenen: nämligen den skinande Syster Sol! Med power och viktiga budskap levererar Syster Sol texter till tunga beat i baktakt som får sinnet och kroppen att gunga av sköna vibrationer. I sin livslånga kärleksaffär med reggaemusiken har det genomgående temat alltid varit viljan att förmedla ett budskap med ett starkt rättvisepatos. Vare sig det handlar om konsumtionssamhällets ondska eller ojämlika relationer, så har Syrran alltid stått upp för det hon känner är rätt. Oavsett vad Syster Sol tar sig an gör hon det på sitt eget sätt med en starkt experimenterande och utforskande anda.
VIDEO https://www.youtube.com/watch?v=cP3HzqexVgo