Eldnatten är Urkults invigningsceremoni och äger rum vid midnatt under torsdagen. Föreställningen kan innehålla allt från dans och akrobatik till poesi och musik, i en konstnärlig komposition som kretsar kring elementet eld.
Eldnatten ser alltid olika ut. Varje år bjuder Urkult in aktörer som får fria händer att skapa något alldeles unikt. Urkult och framför allt eldnatten kännetecknas av en speciell stämning som lockar besökare tillbaka år efter år för att mötas i glädje och gemenskap vid Nämforsen, en plats där människor har mötts sedan tusentals år.
I år har vi bjudit in cirkuskompaniet Nordcirkus från Edsåsdalen i Jämtland och kompositören Christian Cuadra från Sundsvall för att skapa något alldeles unikt.

Smygande och krypande kommer de nyfiket men lite avvaktande fram från skrymslen och vrår. De vet att det finns en annan varelse där. Varelsen har elden. Trevande och försiktigt cirklar de runt varandra. Ytterst försiktigt tar de kontakt. Glädjen över att finna att ”De Andra” är fredliga och vänligt sinnade berusar och ger upphov till böljande relationer och starka kopplingar. När yran långsamt stillnar och eld blir till glöd och aska återvänder de … fler till antalet.

Medverkande
Tova Ekenberg – Koreograf, artist
Anna-Sara Wännman – Medskapare, artist
Tony Hadders – Medskapare, artist
AnnSofie Svensson – Medskapare, artist
Tsz-Hin Tang – Medskapare, artist
Phillip Nässén – Medskapare, artist
Christian Cuadra – Kompositör
Daniel Oja – Producent, medskapare, riggare, tekniker, safety manager
Sara Oja – Producent, medskapare, verksamhetsledare, team manager

Foto Albert Rösch