Under Urkult får du möjlighet att utforska din kreativitet och inspireras till ditt eget skapande. Testa olika konstformer i färg, form, video och textil och använd händerna för att skapa något för kropp och själ. Du kan blanda knyten av magiska örter och fylla dem med dina önskningar. Lär dig traditionella hantverk som gräsflätning och luffarslöjd, ta del av och inspireras av ett ovanligt bilbygge eller ge världen ännu mer färg vid graffitiplanket!
Läs mer på: https://www.urkult.se/aktiviteter/

SKAPA EN AMULETT MED ÖRTMAGI
Kom till eldstaden “önskebrunnen” för en stund där du fokuserar på dina önskningar och intentioner. Ta en stund att stilla ditt sinne. Det kan vara önskningar i stort eller smått; önskningar för fred och mer kärlek på vår jord, önskningar om god hälsa, en önskan att få förmedla din tacksamhet till världen eller en önskan om att något som känns sant i ditt hjärta ska få växa sig större och tydligare. Genom att göra önskeknyten fyllda av där för avsedda örter får du hjälp av naturens kraft. Du får instruktioner på plats hur du går vidare för att manifestera din önskan med hjälp av naturens element.

GRAFFITIVERKSTAN
När festivalkvällen drar igång och livet och musiken börjar pulsera finns det möjlighet att droppa in vid graffitiplanket! Graffitikonstnärerna Linn Hammarsten och Ladymoe kommer att leda er in i en inspirerande och kreativ workshop i graffiti. Vi målar, skissar och hänger bland färg och glitter! Alla är välkomna på verkstaden, hur länge du får måla beror på hur många som köar och hur mycket färg vi har kvar. Vi använder så miljövänliga färger som möjligt. Det finns också andningsmask och skyddsutrustning för kläderna, men tänk på att dina kläder säkert råkar bli en del av konsten!

GRÄSKORGSFLÄTNING
Att fläta gräs är en urgammal teknik som följt med människan i alla kulturer. Michael Ritter har ägnat decennier åt hantverk i olika naturliga material och delar med stor glädje med sig av sin kunskap. Han tar med sig egenslaget hö från sin gård, som du sedan får lära dig att transformera till en egen korg! Michael bjuder in till gräskorgsflätning utanför danslogen för 10 personer per tillfälle. Det är först till kvarn som gäller så passa på!

OMSTÄLLNINGSRESAN

Niklas Alexanderssons projekt Omställningsresan går ut på att ställa om till en klimatneutral och miljövänligare livsstil. Niklas byggprojekt, en Volvo 145:a, är konverterad till att gå på kubb av ved, alltså gengas. Gengas är det biobränsle som kräver minst energi vid förädling till ett fungerande bränsle. Har du tillgång till röjningsved och kan såga och klyva det till mindre bitar ordnar du bränslet till bilen själv. Niklas har kört bilen upp till Urkult och vill gärna träffa andra intresserade och nyfikna, inspirera och inspireras!

POP-MOTION (från 6 år)
Den fria konstnärsgruppen Kulturbärarna bjuder in till olika aktiviteter, både spontana och schemalagda i och vid deras tält vid danslogen under hela festivalen. Konstnärerna Sandra Mozard, Anneli Nowén och Anita Berg bjuder in till en resa i fantasin, ett kreativt skapande med papper, i färg och form genom ljus och ljud. Med hjälp av animering skapas korta filmer tillsammans. Vad poppar upp, kan vi fånga det? Pop- motion är en öppen verksamhet men har begränsat med platser.

RE-DESIGN
Dyk in bland lådor och hyllor och släpp loss din fantasi i syverkstan! Vårt stående och väldigt populära verkstad Re-design bjuder som vanligt in dig till att förvandla något gammalt till något nytt och personligt. Släpp loss och plocka fram ditt inre skapargeni och låt fantasin och kreativiteten flöda fritt. En tröja som blir ett par byxor, går det? Kan ett par gamla strumpor bli en nyskapande mössa? Ingenting är omöjligt! På Urkult har det skapats fantastiska kreationer genom åren. Välkommen till ReDesign vuxna och barn i vuxens sällskap och skapa med oss!

ÖNSKEBRUNNEN
Kom och delta i den årliga traditionen att forma små symboler, önskningar, förhoppningar inför framtiden i lera och lägg dom i eldstaden ”Önskebrunnen”. Där bränns de och transformeras till fast form under kvällens eldning som leds av konstnärerna Anita Berg, Sandra Mozard, Anneli Nowén. Nästa dag letas alla alster fram ur askan.Ta med dig ditt alster hem, bär den vid ditt hjärta och påminn dig om dina önskningar när vinden blåser snål i vinter.

SLÖJDVERKSTAN: LUFFARSLÖJD
Slöjdfolket bjuder in till luffarslöjd i årets slöjdverkstad! Luffarslöjd är det hantverk som luffarna försörjde sig på förr i tiden. Hade man bara lite ståltråd med sig så kunde man alltid knåpa ihop någonting och klara sig undan länsman, för var man arbetslös så blev man tagen för lösdriveri. Kom och omvandla en rulle järntråd till oanade ting – skålar, fåglar, hängare, ljusstakar, smycken – bara fantasin sätter gränserna! Ta med en vuxen om du är under 8 år.

GRAFIK FÖR ALLA?
Den fria konstnärsgruppen Kulturbärarna bjuder in till olika aktiviteter, både spontana och schemalagda i och vid deras tält vid danslogen under hela festivalen. Workshops och live projicering, ljus-animeringar och ljud i tältet samt på deras Artport mellan tallarna. Kom och tryck grafiska bilder i olika tekniker tillsammans med konstnärerna Sandra Mozard, Anneli Nowén och Anita Berg. Vi bygger egna och gemensamma mönster och bilder i en medskapande process.